SON DAKİKA

Güney Sudan’daki olaylar

20 Haziran 2018, Çarşamba - 22:55
HARTUM (AA) - Sudan, 2013 yılından 2017 eylül ayının sonuna kadar çoğunluğu Güney Sudan'dan olmak üzere yaklaşık 2 milyon mülteciyi karşıladığını açıkladı.

Sudan İçişleri Bakanı Hamid Mennan, meclisteki konuşmasında, ülkesinin mülteciler konusundaki siyasetine ilişkin, "Sudan, Güney Sudan'da iç savaşın patlak vermesinden eylül ayının sonuna kadar yaklaşık 2 milyon mülteciyi karşıladı." dedi.

"Sudan'a sığınan 2 milyon mülteciden, 1 milyon 227 bin 441'i Güney Sudan'dan geldi." diyen Mennan, bunların yaklaşık 450 bininin Hartum vilayetinde ikamet ettiğini belirtti.

Mennan, sınır kapılarında her gün ortalama 750 ila bin kişinin sığınma talebinde bulunduğuna dikkati çekerek, "Hem ekonomik ve güvenlik durumları hem de Güney Sudan'da ilan edilen kıtlık nedeniyle sınır kapılarında her gün daha da artan sığınmacı akını var." diye konuştu.

Mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesinin Sudan'ın uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğunu vurgulayan Mennan, ayrıca Hartum'daki mültecilerin diğer illere dağıtımı için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile görüşüldüğünü aktardı.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'daki merkezi hükümet şubat ayında, yaklaşık 8 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 40'ının kıtlık tehlikesi altında olduğunu ve acil gıda yardımına ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı.



Sudan'dan ayrılarak 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, hükümet güçleri ile muhalifler arasında yaşanan iç savaşa sürüklenmişti. Ülkede yaşanan iç savaşta yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler