SON DAKİKA

“Hemen her alandaki yatırımlar hibeyle destekleniyor“

22 Ekim 2016, C.tesi - 17:30
SAKARYA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Resmi Gazete’de yayımlanan Kırsal Kalkınma Tebliği ile ilgili olarak, hemen her alanda yatırımların hibe yoluyla destekleneceğini, hibeye esas proje tutarının üst limitinin, ekonomik altyapı yatırımlarında 1 milyon lira ile 2 milyon lira arasında, kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında ise 500 bin lira ile 1,5 milyon lira arasında belirlendiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, devletin alt ve üst limitleri belirlenen tarıma yönelik ekonomik ve kırsal yatırımların yarısını karşıladığını belirtti.

Yatırımcıları 45 gün devam edecek başvuru süresini geçirmemeleri konusunda uyaran Şemsi Bayraktar, Resmi Gazete’de yayımlanan "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi" konusundaki tebliğin büyük fırsatlar sunduğunu aktardı.

Açıklamasında, tebliğde, "Ekonomik yatırım konularının, bitkisel, hayvansal, su ürünleri ile hayvansal ve bitkisel orijinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi, depolaması, soğuk hava deposu, çelik silo kurulması, yenilenebilir enerji kullanan yeni sera, jeotermal ve biyogazdan ısı, elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı, mantar, büyükbaş, küçükbaş, su ürünleri yetiştiriciliği" olarak belirlendiğini ifade eden Bayraktar, "Kırsal ekonomik altyapı yatırım konuları ise kırsal turizm, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları, katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi şeklinde tespit edildi." değerlendirmesinde bulundu.

Projelerin hibe desteği alabilmesi için 1 Aralık 2017’ye kadar tamamlanması gerektiğine dikkati çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şöyle devam etti:

"1 Aralık 2017 itibarıyla tamamlanamayan projelere, yatırımcıların talebi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün uygun görmesi halinde kendi kaynakları ile 90 günü aşmamak üzere verilecek süre içinde tamamlanacak. Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Kırsal Kalkınma Tebliği, Sakarya ilimiz için de büyük fırsatlar sunuyor.

Sakarya ilimizin de içinde olduğu grupta, proje yelpazesi ayrıntılı olarak belirlenmiş. Hemen her alanda yatırımlar hibe yoluyla destekleniyor. Hibeye esas proje tutarının üst limiti, ekonomik altyapı yatırımlarında 1 milyon lira ile 2 milyon lira arasında, kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında ise 500 bin lira ile 1,5 milyon lira arasında belirlendi. Proje alt limiti en az 30 bin lira olacak. Hibeye esas proje tutarının yüzde 50’si hibe yoluyla destekleniyor. Buna göre, bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesine yönelik yatırımlardan yaş meyve, sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımlarında, tohum işleme paketleme ve depolama yatırımlarında 2 milyon liralık proje bedelinin 1 milyon lirası, diğer bitkisel ürün yatırımlarında 1,5 milyon liralık proje bedelinin 750 bin lirası hibe yoluyla desteklenmiş olacak."

- Kırsala yönelik yatırımlar

Şemsi Bayraktar, kırsal turizme yönelik yeni tesis yatırımlarında 1,5 milyon liralık proje bedelinin 750 bin lirasının, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları, katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimine yönelik yatırımlarda 500 bin liralık proje bedelinin 250 bin lirasının hibe yoluyla destekleneceğini aktardı.

Hibeye esas proje tutarının 30 bin liradan az olamayacağını, bu limitin altındaki başvuruların kabul edilmeyeceğini vurgulayan Bayraktar, tebliğle, 1 Ocak 2016-31 Aralık 2020 tarihlerinde kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak, farklılaştırmak için kadın-genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek, tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımların desteklenmesinin amaçlandığını kaydetti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, kadın ve genç girişimlere öncelik tanınmasının ise yerinde bir karar olduğunu, özellikle genç nüfusun kırsalda tutulmasının tarımın geleceği açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, program ile ilgilenen gerçek ve tüzel kişilerin başvurularını "www.tarim.gov.tr" internet adresinden yapacaklarını bildirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler