SON DAKİKA

İçtüzük değişiklik teklifi Genel Kurulda

17 Eylül 2017, Pazar - 02:40
TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis İçtüzük değişikliği teklifi ile ilgili olarak, "Tüzükte öyle aykırı maddeler var ki bunların çoğu Anayasa Mahkemesinden dönecek." dedi.

Gök, TBMM Genel Kurulunda, İçtüzük değişiklik teklifinin ikinci bölümü üzerindeki görüşmelerde, AK Parti’nin farklı zamanlarda farklı söylemler dile getiren bir parti olduğunu söyledi.

AK Parti programından ve tüzüğünden bazı bölümleri okuyan Gök, "AK Parti programı bu ise sizler kimsiniz? Sizler hangi partinin milletvekilisiniz? AK Parti programı ve tüzükten aldığım bilgilerle diyorum ki Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AK Parti’li tüm milletvekilleri kesin ihraç edilecek durumdadır." görüşünü ileri sürdü.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, geçmişte İçtüzük değişikliği görüşmeleri sırasında Meclis kürsüsünde milletvekili olarak yaptığı konuşmayı hatırlatan Gök, "İsmail Kahraman’ı o günkü konuşmasından dolayı kutluyorum. Şimdiki duruşundan dolayı da kınıyorum." ifadesini kullandı.

Gensorunun, ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu döneminde 2. Abdülhamid zamanında uygulandığını anımsatan Gök, "Şimdi hükümet gensoruyu kaldırıyor. Vallahi de billahi de Abdülhamid mezardan kalksa sizleri kovalar. ’Herkes bana istibdat yönetimi diyordu. Siz beni de geçtiniz’ der size." diye konuştu.

"Tüzükte öyle aykırı maddeler var ki bunların çoğu Anayasa Mahkemesinden dönecek." diyen Gök, Meclisin saygınlığının para cezalarıyla korunamayacağını da söyledi.

Gök’ün konuşmasının ardından CHP milletvekilleri "Hak, hukuk, adalet" diye slogan attı.

- "80 milyona adalet, hukuk, hak istiyoruz"

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti milletvekillerinin hiçbirinin kafasının karışık olmadığını belirtti.

Turan, konuşması sırasında tepki gösteren CHP milletvekillerine, "Hak, hukuk, adalet. Hep kendinize ’hak’ diyorsunuz, hep kendinize ’adalet’ diyorsunuz. Sizin gibi düşünmeyenlere ses yok, sizin gibi ifade etmeyenlere izin yok, hep bağır çağır. 80 milyona adalet, hukuk, hak istiyoruz. Hak, hukuk, adalet ama herkes için." karşılığını verdi.

Şahsı adına konuşma yapan MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, "İçtüzük değişikliğiyle yapılmak istenen, aslında Meclisin sorunlarla boğuşan bir yer olmaktan çıkarılıp sorunları çözen bir Meclis haline getirilmesidir." dedi.

- "FETÖ sizi kandırdı, siz milleti kandırdınız"

Şahsı adına konuşan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise İçtüzükte anlaşamayan bir toplumun millet olmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Siyasi rekabetin savaş, muhalefetin de düşman olmadığını dile getiren İnce, "Metal yorgunluğu sorununu muhalefeti susturarak değil, muhalefeti dinleyerek giderebilirsiniz." diye konuştu.

Hızlı yasamanın kaliteli yasama olmadığını belirten İnce, "Meclisi iktidarın onay kurumuna dönüştürüp muhalefeti ortadan kaldırmamalısınız. Hak arayışlarına pranga vurmamalısınız. Demokrasi, iktidara ve muhalefete kendini halka anlatmak için eşit olanaklar sunan rejimdir. Bu uygulamalarla hangi çoğunluğu alırsanız alın meşru olamazsınız. Siz bu uygulamalarla yüzde 85 oy da alsanız dünyanın gözünde diktatör olursunuz, bizim gözümüzde diktatör olursunuz. Düşük profilli Başbakan size yakışabilir ama düşük profilli Meclis Türkiye’ye yakışmaz." görüşlerini savundu.

- "Biz millet için yasa yaparız"

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise "Biz millet için yasa yaparız. Ne FETÖ ne de bir başkası için yasa yapmayız." ifadesini kullandı.

Muş, "Neden şu soruyu kendinize sormuyorsunuz? ’Biz halktan neden çok oy alamıyoruz?’ Bu soruyu lütfen kendinize sorun ve bu soru üzerinde biraz düşünün. Aslında Muharrem İnce, burayı yakaladı. Bunun üzerinde biraz düşünmeye başladı, fakat Kılıçdaroğlu kapıyı gösterdi, geri adım attı. Olay budur." dedi.

- "İddiamdan da vazgeçmiş değilim"

Tekrar söz alan İnce de "Sayın Genel Başkanın karşısına çıktım, aslanlar gibi aday da oldum. İddiamdan da vazgeçmiş değilim." açıklamasında bulundu.

Muş’a da seslenen İnce, "Sen çık, Genel Başkanlığa bir aday ol, eğer seni Kapıkule’den dışarı atmazlarsa. Benim partimin sorunları olabilir, benim partimin demokratikleşmeyle ilgili sorunları olabilir. Ama kusura bakmayın arkadaşlar Türkiye’de en iyisi yine biziz. Dayak yiyen bakanların sayısı 3’e çıkmış. İlgililere duyurulur. Grup başkanvekillerine sıra gelir mi onu bilmem." şeklinde konuştu.

Mehmet Muş da "Dün ’partide diktatör var’ diyen, sonra yan çizen ben değilim. Benim şöyle bir genel başkanım yok. Seçime girmişsin, bir kere karşısına çıkmışsın yenmiş, bir daha çıkmış yine yenmiş, yine çıkmışsın yenmiş, yine çıkmışsın yine yenmiş. Böyle bir genel başkan yok ki aday olayım. Bu genel başkan CHP’de var. Bizde düşük profil olmaz ama düşük profilli genel başkanlar sanırım CHP’de var." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler