SON DAKİKA

Ifo’dan 500 avroluk banknot tepkisi

04 Mayıs 2016, Çarşamba - 14:54
FRANKFURT (AA) - Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Başkanı Clemens Fuest, Avro Bölgesi’nde 500 avroluk banknotların tedavülden kaldırılmasına karşı olduğunu belirterek, banknotun piyasadan çekilmesinin ana nedeninin negatif faiz oranlarını daha da düşük seviyelere indirme olarak algılanacağını ifade etti.


Merkezi Münih’te bulunan Ifo’nun Başkanı Fuest, yaptığı yazılı açıklamada Avro Bölgesi’nde 500 avroluk banknotların tedavülden kaldırılmasıyla ilgili gelişmelere lişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tek para birliğinde 500 avroluk banknotun kullanımdan çekilmesine karşı olduğunu belirten Fuest, 500 avroluk banknotların kaldırılmasının Avrupa Merkez Bankasına (ECB) olan güveni azaltacağını ve banknotun tedavülden çekilmesinin ana nedeninin negatif faiz oranlarını daha da düşük seviyelere indirme olarak algılanacağını dile getirdi.


Banknotun piyasadan çekilmesi durumunda ECB için negatif faiz oranlarında daha da indirim yapmanın daha kolay hale geleceğini aktaran Fuest, "Negatif faiz oranlarının nakit üzerinde bir etkisi yok ancak negatif faiz oranları elektronik banka hesaplarını etkiliyor. Bankalar ve tasarruf bankalarının çok fazla küçük banknotları saklaması daha pahalı olacak." değerlendirmesinde bulundu.


Fuest, negatif faiz oralarında yeni kesinti için bir neden görmediğini belirterek, şunları kaydetti:


"Genel ekonomik açıdan bakıldığında, negatif faiz oranlarının daha da düşürülmesi için ikna edici nedenler yok. ECB, banknotu kaldırarak kayıt dışı parayla mücadele etmeyi amaçlıyorsa 500 avroluk banknotların tedavülden kaldırılması kararını faizler pozitife dönene kadar ertlemelidir."


Öte yandan, Avro Bölgesi’nde 500 avroluk banknotun tedavülden kaldırılması uzun süredir tartışılıyor. ECB’nin bu konuda yakın zamanda karar vermesi bekleniyor.

Söz konusu 500 avroluk banknotlar uluslararası piyasalarda yaygın kullanımdaki en kıymetli banknotlardan biri durumunda. Özellikle çeşitli emniyet kurumları, suç örgütlerinin para taşımalarında 500 avroluk banknotları kullandığı belirtiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler