SON DAKİKA

İhracatçı da kurun dengelenmesini bekliyor

27 Mart 2017, Pazartesi - 07:10
ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL - İhracatçıların döviz kurundaki artıştan olumlu etkilendiği ifade edilirken, sektör temsilcileri maliyetlerinin arttığını, kurun bir an önce dengelenmesini beklediklerini belirtiyor.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, döviz kurlarında son günlerde yaşanan artışın, özellikle girdi maliyetlerine olumsuz etkisi olduğunu söyledi.

Döviz kurlarındaki yükselişin ihracatçının işine yaradığına dair bir algı olduğuna, ancak ihraç edilen ürünlerde kullanılan birçok girdi kaleminin yurt dışından ithal edildiğine dikkati çeken Sagun, "Döviz kurlarındaki artışın maliyetleri de artırdığını gözden kaçırmamak gerekiyor. Örneğin su ürünleri sektörümüzde özellikle yetiştiricilik ayağında kullanılan yemler ve balık çiftliklerinde kullanılan mazot ithal girdilerdir." dedi.

Sagun, kurların bir an evvel dengelenmesini istediklerini dile getirdi.

Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen de dolar ve avrodaki artışın ekonominin tüm katmanlarını etkilediğini belirtti.

Yerli ürün kullanarak ihracat yapan sektörlerin, yabancı girdilerle ihracat yapanlara göre daha şanslı olduğuna işaret eden Aymen, mobilyacılık sektöründe yüzde 80 yerli girdi kullanıldığını söyledi. Aymen, "Dövizdeki artış sonrası ihracatçı kar edecek gibi gözükse de enerji ve diğer maliyetlerdeki artışlardan, orta ve uzun dönem içinde olumsuz etkilenecektir." dedi.

Sektörün 2016 ihracatının yaklaşık 2,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Aymen, 2017’ye yönelik belirsizliklerin devam ettiğini, geçen yılki performansı korumayı hedeflediklerini kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler