SON DAKİKA

İngiltere Merkez Bankası’ndan bankalara sermaye artırım çağrısı

27 Haziran 2017, Salı - 16:27
LONDRA (AA) – İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney ülkede tüketici kredisindeki büyümenin ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinin (Brexit) temel riskler olarak öne çıktığını belirterek, bankalardan sermaye sevilerini artırmaları talebinde bulundu.

Finansal Politika Komitesi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Carney, finansal istikrarın 2008 yılından bu yana güçlendiğini, fakat tüketici kredilerindeki büyümenin ve Brexit sürecinin temel risk olarak görüldüğünü vurguladı.

Geçtiğimiz yıl tüketici kredilerindeki büyüme hızının hane halkı gelirlerindeki büyüme hızının üzerine çıktığını hatırlatan Carney, kredi kartı ve mortgage borçları olan tüketicilerin piyasalardaki olası olumsuz şartlara karşı kırılgan olduğunu söyledi.

Carney, Brexit müzakerelerinde olası belirsizliğe ve tüketici kredilerindeki artışa karşı önlem olarak İngiliz bankalarının sermaye seviyelerini önümüzdeki 18 ay içerisinde 11,4 milyar sterline (14,5 milyar ABD doları) çıkarılmasının planlandığını açıkladı.

Carney konuşmasında, "Sermaye seviyesinin olması gereken yere gelmesini istiyoruz. Her zaman olumlu kredi koşullarının olduğu bir ortamda olduğunuzda daha az iflas olur. Bu sürece dair riskler mevcut. Bu yüzden acil durum planı sadece hazır olmakla kalmamalı, eyleme geçirilmeli.” ifadelerini kullandı.

Carney, "Bankalar için bazı korumalar getiriyoruz. Borçlanıcılar pozitif senaryolar kadar olumsuz senaryoları da dikkate almalı.” şeklinde konuştu.

Geçen hafta İngiltere Merkez Bankasının (BoE) Başekonomisti Andy Haldane, bu yılın ikinci yarısında bankanın politika faizini artırması gerekebileceğini açıklamıştı.

Carney ise geçen hafta, İngiliz ekonomisinde halen Avrupa Birliğinden çıkış süreci (Brexit) nedeniyle bazı zayıflıkların olduğuna işaret ederek ekonominin Brexit müzakerelerine nasıl karşılık verdiğini görmek istediğini belirtmişti.

Bu ay İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu çoğunluk oyu ile para politikası faizinin tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,25 seviyesinde tutulmasına karar vermişti.

Öte yandan PPK üyelerinden üçü ise faizin 0,25 baz puan artırılması yönünde oy kullanmıştı.



Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler