SON DAKİKA

İngiltere’de Anma Pazarı

18 Temmuz 2018, Çarşamba - 23:20
LONDRA (AA) - İngiltere'de "Anma Pazarı (Remembrance Sunday)" vesilesiyle Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden askerler anılırken, Kraliçe 2. Elizabeth "Boş Mezar" anıtına çelenk bırakma görevini oğlu Veliaht Prens Charles’a devretti.


İngiltere’de, İtilaf devletleri ile Almanya arasında 11 Kasım 1918’de sağlanan ateşkesin yıl dönümü kapsamında Birinci Dünya Savaşı’nda yaşamını yitiren askerler anıldı.


Londra’da başbakanlık ile bazı bakanlıkların bulunduğu Whitehall Caddesi’nde düzenlenen törende Kraliçe 2. Elizabeth "Boş Mezar (Cenotaph)" anıtına çelenk bırakma görevini ilk kez oğlu Veliaht Prens Charles’a devrederek töreni eşi Prens Philip ile Dışişleri Bakanlığındaki bir balkondan izledi.


Törende Başbakan Theresa May, eski başbakanlar Tony Blair, John Major, Gordon Brown ve muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn’in de aralarında yer aldığı siyasetçi, bürokrat ve askerler anıta çelenk bıraktı.


Her yıl 11 Kasım'a en yakın pazar günü yapılan Anma Pazarı etkinlikleri kapsamında yerel saat ile 11.00’de ülke çapında 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulurken İngiltere'nin muhtelif savaşların gazilerinin de yer aldığı geçit töreni yapıldı.


- Kraliçe'nin kaderi


İngiliz basınında geçtiğimiz haftalarda çıkan bazı haberlerde 91 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth’in tahtı "saltanat naibi" olarak oğlu Prens Charles’a bırakmaya hazırlandığı iddiasına yer verilmişti.


Saray kaynakları iddiaları yalanlarken, Elizabeth’in sağlığı yerinde olduğu sürece tahtta kalmayı sürdürmeye kararlı olduğunu vurgulamıştı.


Kraliçenin tahtı 68 yaşındaki oğlu Prens Charles’e devredeceği yönündeki söylentiler, 96 yaşındaki eşi Prens Philip’in ağustos başında kraliyet görevlerinden emekliye ayrılmasıyla yoğunlaşmıştı.


İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı olan 2. Elizabeth, 6 Şubat 1952’de kraliçe olmuştu.

Elizabeth, 2015 yılında 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırmıştı.

 Kraliçe'nin tahtta kalma rekoru, Charles'ın da Birleşik Krallık'ta en uzun süredir tahtı bekleyen varis olmasına neden oldu.



İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, geçen aralıkta geçirdiği "ağır soğuk algınlığı" yüzünden geleneksel Noel ayini ile yeni yıl kilise ayinlerine katılamamıştı.



Geçen yıl ayrıca, kraliçenin, himayesindeki bazı sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili sorumluluklarını hanedanın diğer üyelerine devredeceği açıklanmıştı. Sağlık sorunları ile bazı sorumluluklarını hanedan üyelerine devretmesi Kraliçe 2. Elizabeth'in bu yıl "emekliye ayrılabileceği" spekülasyonlarına yol açmıştı.





Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler