SON DAKİKA

Irak ve Suriye tezkeresi TBMM Genel Kurulunda

26 Mayıs 2018, C.tesi - 00:10
TBMM (AA) - HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, IKBY’nin (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) referandum kararına ilişkin, "Bir halkın referanduma gitmesi, milletin iradesine başvurması, o irade açığa çıksın diye sorması neden gayrimeşru olsun?" dedi.

AK Parti’nin başvurusu üzerine olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulunda görüşülen Irak ve Suriye tezkeresi üzerinde HDP Grubu adına Baydemir söz aldı.

Tezkerenin özü itibariyle haklılıklarının ispatı niteliğinde olduğunu ileri süren Baydemir, "AKP-MHP ittifakı ve aynı zamanda diğer şer örgütleriyle yapmış oldukları ittifak, neredeyse üç yıllık zaman dilimi içerisinde bu ülkeyi tarihinde hiçbir zaman olmadığı kadar büyük badirelerle karşı karşıya getirmiştir." dedi.

Baydemir, görüşülen tezkerenin bugün itibariyle bir aciliyeti olmadığını, yürürlükte olan tezkerenin daha 40 günü bulunduğunu, 9 gün sonra Meclis’in zaten rutin işleyişi içerisinde toplanacağını ve günü geldiğinde tezkereye ihtiyaç olması durumunda bir kez daha onaylanacağını söyledi.

Osman Baydemir, "Milletin iradesinden, haklardan, özgürlüklerden yanayım", "OHAL’e, KHK’lere karşıyım" diyen herkesin tezkereye "Hayır" demesi gerektiğini savundu.

Irkçılık, aşırı milliyetçilik, savaş ve çatışmanın bir toplumun ancak ve ancak felaketi olabileceğini belirten Baydemir, şu ifadeleri kullandı:

"Bu tezkere açık, net bir şekilde, 40 milyon Kürt halkının düşmanlığının ilanı tezkeresidir. Bu coğrafyada Kürt halkının, haklı özgürlük, barış, bir arada yaşam talebi karşılanmadığı müddetçe Ortadoğu coğrafyasının tamamı emperyal hedeflerin tahtası olmaya devam edecektir.

Bir halkın referanduma gitmesi, milletin iradesine başvurması, o irade açığa çıksın diye sorması neden gayrimeşru olsun? Sizler açısından meşru olan, adil olan bir halk Kürt halkı için neden gayrimeşru olsun? Eğer referandum gayrimeşru ise 16 Nisan’da bu ülke niye referanduma başvurdu, millet iradesine gitti? Eğer bir meşruluk sorunu tartışılacaksa bugün bu ülkede milletin iradesiyle seçilmiş 88 belediyeye kayyum atandı. O halde meşruluk zemininden çıkanların uluslararası zeminde meşruluktan bahsetmesinin kıymetiharbiyesi yoktur, olmayacaktır.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Bağdat rejimi arasında trafik halen devam ediyor. Bu trafik sonrasında ister referanduma gidilsin ister ertelensin, Kürdistan halklarının iradesi neyse başımız gözümüzün üstünde kabulümüzdür. Hiçbir kimsenin, gücün ve otoritenin bir milletin iradesini tehdit etmeye hakkı ve haddi yoktur."

Baydemir, ulusların kendi kaderini tayin hakkının evrensel, meşru ve kutsal bir hak olduğunu dile getirerek bu hak Filistin, Katalonya, İskoç halkı için ne kadar meşruysa "Kürtlere ve Kürdistan halkına da anasının ak sütü gibi helal ve meşru olduğunu" söyledi. Baydemir, milletvekillerine tezkereye "Hayır" oyu kullanmaları çağrısında bulundu.

- "Hürriyet, milli, manevi değerleri çiğnemek demek değildir"

Konuşmanın ardından ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Baydemir’in baştan aşağı tarafgir ve töhmet altında bırakan beyanları olduğunu, zabıtları istediğini ve inceleyeceğini söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Mesela bir tanesi, ’AK Parti, MHP ve diğer şer odaklarıyla yapılan ittifak.’ Burada şer odağı yok. Bu çatı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin çatısıdır. Burada bölünme, Türkiye’yi bölme, böldürme istikametinde konuşulamaz. Hürriyet, alabildiğine konuşmak hakkı demek değildir. Hürriyet milli, manevi değerleri çiğnemek demek değildir. Çok ciddi ifadeleriniz var. Ben zaptı inceleyeceğim, ondan sonra sizden özür bekleyeceğim."

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise insanların konuşurken boylarını aşan sözleri söylememeleri ve Meclis’in ortamına uygun bir dil kullanmalarının herkes için önemli olduğuna işaret etti.

Bostancı, şunları kaydetti:

"Kim Kürt düşmanı? Kürt düşmanı, PKK’dır. Bu ülkede yıllardan beri halkları birbiri aleyhine kışkırtarak, bir düşmanlık, kin ve nefret ortamı yaratarak sürekli kan döken bir örgüt var. Ağzınızdan bir kere, halkları birbirine kışkırtan örgüte karşı, ’Bu yaptığınız doğru değil. Bu kışkırtmalar, kin ve nifak tohumları doğuran eylemler doğru değil.’ dediniz mi? Demediniz. PKK’lılar bu süre içerisinde en çok kimleri öldürdü? Aynı zamanda kendilerine baş eğmeyen Kürtleri öldürdü. Kürtlerin hamisi gibi konuşuyorsunuz. Ağzınızdan bir kere Kürtleri öldüren PKK’lılara karşı bir kınama çıktı mı? 40 milyonluk Kürtlerden bahsediyorsunuz."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler