SON DAKİKA

İran’daki seçimler

09 Ocak 2016, C.tesi - 18:44
TAHRAN (AA) - İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, şubat ve mart aylarında düzenlenecek seçimlere halkın tüm kesiminin katılması çağrısında bulunarak, "Rejim ve dini liderlik makamını kabul etmeyenler de sandık başına gelsinler" dedi.

Fars Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Hamaney, başkent Tahran’da "19 Dey (9 Ocak) Ayaklanması Günü" münasebetiyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine katılımın önemini vurgulayarak, ülkedeki rejim ve dini lider karşıtlarını sandık başına çağırdı. Hamaney, "Geçmişte olduğu gibi ısrar ediyoruz ki rejim ve dini liderlik makamını kabul etmeyenler de oy kullansın. Çünkü seçimler millet, İran ve İslam Cumhuriyeti rejimiyle ilgilidir" diye konuştu.

Görevleri arasında dini lideri seçme ve denetleme yer alan Uzmanlar Meclisi seçimlerinin yetkisi açısından önemine dikkati çeken Hamaney, kendisinin vefatından sonra İran’ın en üst otoritesini bu kurulun seçeceğine atıfta bulunarak, "Uzmanlar meclisi seçimleri çok önemli. Eğer şu anki dini lider hayatta olmaz veya dini lider olmaz ise devrim hareketinin anahtarını elinde bulunduran kişiyi (dini lideri) bu meclis üyeleri seçecek" şeklinde konuştu.

Hamaney, seçimlere katılacak adayların, rejim ve onun değerlerine bağlı olması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Seçim listelerinde gönlü Amerika’nın sözlerinden yana olanlar, güvenilir değillerdir. Eğer listelerde isimleri önerenler, mümin, devrimci ve İmam’ın (Humeyni) çizgisindeki kişilerse onların İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi listelerine güvenilebilir. Ama devrim, din ve bağımsızlığa önem vermeyen ve gönülleri Amerika ve yabancıların sözleri peşinde olanlar ise güvenilir değildir."

- Uzmanlar Meclisi

Üyeleri doğrudan halk tarafından seçilen Uzmanlar Meclisi, 86 din aliminden oluşuyor. Uzmanlar Meclisi, İran’ın en önemli otoritesi olan "Rehber" (dini lider) atanması ve denetlenmesi, onun ölmesi halinde yeni dini lideri belirleme görevlerini yürütüyor. Bugünkü Rehber Ayetullah Ali Hamaney’in atanması da İmam Humeyni’nin vefatı sebebiyle 1989’da Uzmanlar Meclisi tarafından yapılmıştı.

Ülkede seçimlere katılacak adaylar, Hamaney’e bağlı Anayasayı Koruyucular Konseyinden onay almaları sonrasında seçimlere katılabiliyor. Konsey, adayları, dini liderlik makamının temsil ettiği Velayeti Fakih’e ve devrim değerlerine bağlı olma konusunda değerlendiriyor. Bu nedenle ülkede "rejim ve dini liderlik makamını kabul etmeyen kesimi" temsil edebilecek adaylar seçimlere katılamıyor.

İran’da halk, iki yılda bir sandık başına gidiyor. Birinde, Cumhurbaşkanı ve belediye il encümen üyeleri, diğerindeyse İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimleri düzenleniyor. İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinin şubat ve mart aylarında düzenlenmesi bekleniyor.

İran’da Rıza Şah yönetimine karşı 9 Ocak 1978’de Kum kentinde başlatılan halk ayaklanması her yıl farklı etkinliklerle anılıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler