SON DAKİKA

İsrail’in Filistinli gazetecilere yönelik ihlalleri

26 Eylül 2016, Pazartesi - 14:57
GAZZE/EL-BİRE (AA) - Filistinli gazeteciler, Gazze ve Batı Şeria’da düzenledikleri eylemlerde İsrail’in ihlallerini protesto ederek uluslararası kuruluşları kendilerine destek olmaya çağırdı.

"Filistin Gazeteciler Günü" dolayısıyla Gazze’deki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) önünde eylem yapan gazeteciler, kırık kameralar, fotoğraf makineleri ve İsrail güçleri tarafından öldürülen arkadaşlarının "basın" yazılı kaskları ve yeleklerini sergiledi.

Filistin Medya Forumu Başkanı İmad el-İfranci burada yaptığı konuşmada, "İsrail’in ölüm makinesinden gazeteciler de kurtulamadı. İsrail son yıllarda 40’tan fazla gazetecinin ölümüne neden oldu. İsrail’in hapishanelerde tuttuğu gazeteciler arasında kanser olan da var." dedi.

İfranci, Arap Gazeteciler Birliği, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, New York’taki Gazetecileri Koruma Komitesi ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütüne seslenerek Filistinli gazetecilere destek olunması çağrısında bulundu.

Gazze’deki İslam Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vail el-Mename de uluslararası insan hakları ve gazeteci kuruluşlarının İsrail’in Filistinli gazetecilere yönelik ihlallerine karşı suskunluğunu eleştirdi.

Mename, İsrail’in Filistinli gazetecilerin hareket özgürlüğünü kısıtladığına dikkati çekerek, "Eğer İsrailli gazetecilerin hareket özgürlüğü kısıtlanırsa bu kurumlar yine sessiz mi kalacak?" diye sordu.

- "İsrail (Filistin’deki) televizyon kanallarını ve yerel radyoları kapattı"

Batı Şera’da yer alan El-Bire kentindeki Uluslararası Kızılhaç Örgütü binası önünde de İsrail hapishanelerindeki Filistinli gazetecilerle dayanışma gösterisi düzenlendi.

Gösteride konuşan Gazeteciler Sendikası Başkanı Nasır Ebu Bekir, "İsrail, bu yılın başından beri Filistinli gazetecilere yönelik 300 hak ihlalinde bulundu; meslektaşlarımızı gözaltına aldı, televizyon kanallarını ve yerel radyoları provokatif yayın iddiasıyla kapattı." diye konuştu.

Ebu Bekir, "İsrail yönetimi, suçlarını ortaya çıkaran Filistinli gazetecileri susturarak dünyayı yanıltmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Filistinli Esirler Heyeti tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerindeki Filistinli 24 gazetecinin, "idari tutukluluk" uygulaması ve uzun yargı süreçlerini bir günlük açlık greviyle protesto ettiği duyurulmuştu.


Filistin Gazeteciler Sendikası, İsrail’in sadece Temmuz 2014’teki saldırılarında Gazze’de 17 gazeteci ve basın çalışanının hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler