SON DAKİKA

“İstanbul Görme Engelliler Bilgi Merkezi Projesi“

15 Kasım 2016, Salı - 21:06
İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "İstanbul Görme Engelliler Bilgi Merkezi Projesi"nin tanıtımı yapıldı.

Atatürk Kitaplığı’nda yapılan tanıtımda AA muhabirine açıklamada bulunan İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, projenin İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından, "Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı" kapsamında desteklendiğini söyledi.

Daha önce sesli kütüphane uygulamasını başlattıklarını belirten Minder, "Bu proje kapsamında, buradaki sesli kitap sayısını çoğaltmayı ve mobil uygulamasını kullanıma açmayı hedeflemiştik. Şu anda mobil uygulaması, akıllı telefonlar aracılığıyla kullanılabiliyor. Görme engelli vatandaşlarımız dünyanın her yerinden 7 gün 24 saat bu kütüphaneye girip bu sesli kitapları dinleyebilecek." dedi.

Minder, sesli kitap sayısını çoğaltmak için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kitapla görme engelli vatandaşlarımızı daha hızlı bir şekilde buluşturmak istiyoruz. Kullanıcılardan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Sistemde karşılaşılması muhtemel sorunları da hızlı bir şekilde tespit edip düzeltiyoruz. Projenin hedeflerinden biri de sürdürülebilir olması. Bu sistemi sadece görme engelli vatandaşlarımız kullanabiliyor. Bize raporlarını beyan eden görme engelli vatandaşlarımıza bir şifre oluşturuyoruz ve bu şifre ile sisteme giriş yapıyorlar. Akıllı telefonlardan ’İBB Sesli Kitap’ uygulamasını indirmeleri yeterli."

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva da sistem kullanıcılarından olduğunu ve sistemin, hayatını büyük oranda kolaylaştırdığını kaydetti.

Proje kapsamında yapılan hizmetlerin görme engellilerle ilgili bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Lokman Ayva, "Körlerin soyut düşünebilme ve fikir üretebilme imkanları var. Bu insanlara bilgi donesi sağlayabilecek önemli bir merkez açılmış oldu. İstanbul gibi bir şehirde bu uygulamanın başlaması, dünyada araştırma yapmak isteyen körlere hizmet sunabilmek demek." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye genelinde yaklaşık 218 bin görme engelli var"

Ayva, her türden eserin sistemde yer aldığını aktararak, şunları söyledi:

"Bu hizmet sayesinde görme engelliler, akademik çalışma yapma ve kendilerini geliştirme imkanı bulacaklar. Adeta bilgi işleme ve üretim makinesi haline gelebilecekler. Dünyanın diğer büyük şehirlerinde böyle bir uygulama yok. Bu bakış açısı, biz görme engelliler için anlamlı ve mutluluk verici bir yaklaşım."

İBB Sesli Kütüphane Proje Koordinatörü Esra Korkmaz ise proje kapsamında, görme engelliler için bu güne kadar bilgisayar sınıfı, web sitesi ve mobil uygulama yapıldığını dile getirdi.

Projenin sadece İstanbul’dakilerin değil, tüm görme engellilerin kullanımına açık olduğunun altını çizen Korkmaz, "Dünyada ilk defa, Türkiye’deki görme engelliler ’Daisy’ sistemiyle, mobil uygulamalardan sesli kitap indirip dinleyebilmekte. ’Daisy’ sistem erişilebilirlik açısından çok önemli. Kullanıcılar, kaldıkları yere işaret koyabiliyor, istedikleri bölüme gidebiliyor ve sayfalar arasında gezinebiliyor. Web sitesinde de indirme ve dinleme yapabiliyor." diye konuştu.

Korkmaz, Türkiye genelinde yaklaşık 218 bin görme engelli olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sistemi kullanan 6 binden fazla görme engelli üyemiz var. Gönüllü sayımız da 5 binin üzerinde. Bu gönüllüler görme engelliler için kitap okuyor. Haftada bir gün en az 2 saat kitap okumalarını istiyoruz gönüllülerimizden. Gönüllü üniversiteli gençler de okul çağındaki görme engelli çocuklara birebir ders anlatıyor. Bu sayede çocuklarımızın okul derslerine yardımcı oluyoruz. Bu yıl üretilen 580 kitapla birlikte 5 binin üzerinde kitabımız var ama bu sayı yeterli değil. Daha çok gönüllüyle daha çok kitap üretmek ve çocuklarımıza yardımcı olmak istiyoruz."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler