SON DAKİKA

İstanbul’un fethinin 563. yıl dönümü

29 Mayıs 2016, Pazar - 20:36
İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Dünyanın dört bir yanından yükselen imdat çığlıklarına devlet olarak, millet olarak duyarsız kalmadık ve kalmayacağız." dedi.

Yenikapı’da, İstanbul’un fethinin 563. yıl dönümü töreninde Şahin, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethiyle bir çağı kapatıp yeni bir çağ açtığını, Türk milletinin 1071’de Malazgirt’ten başlayıp, Bursa ve Edirne’de hızlanan medeniyet yürüyüşünün menzillerinin en değerlisine İstanbul’un fethiyle kavuştuğunu anlattı.

Şahin, Fatih’in torunu olmanın onurunu taşıyan İstanbulluların, onun dünyaya sunduğu insan eksenli anlayışı devam ettirmesi gerektiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Haksızlık, zulüm ve bunalım batağına sürüklenen dünyamıza yeni teklifler sunmanın ağır sorumluluğu altındayız. Bu sorumluluk bilinciyle yakın coğrafyamız başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından yükselen imdat çığlıklarına devlet olarak, millet olarak duyarsız kalmadık kalmayacağız. Çünkü bir mazlumun ahını dindirmekten, bir yetimin göz yaşını silmekten daha büyük mutluluk ve hayır olmadığına inanıyoruz. Devletin yaşamasının insanın yaşatılmasıyla mümkün olduğuna inanıyoruz."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da fetihle birlikte sadece bir şehrin yönetiminin el değiştirmediğini, yeryüzünde bir zihniyet devrimi meydana geldiğini kaydetti.

Topbaş, şunları kaydetti:

"Fatih Sultan Mehmet Han, hedefine hayallerle değil gerçeklerle yürüdü. Teknolojiyi, stratejiyi ve geleneklerin hiçbirini ihmal etmedi. Bir yanda stratejiler, güçlü toplar ve teknoloji, diğer yanda Akşemsettin hazretleri ve erenlerin manevi yardımları vardı. Maddi gerçekçilik manevi kuvvetle buluşunca fetih gerçekleşti. Tarihin kırılma zamanını yaşıyoruz. Yeryüzüne seslenmek istiyorum; Bu zulüm böyle devam etmez. İnsanların canı ve kanı üzerinden kimse dünyaya hakim olamaz. Çekin ellerinizi mazlumların üzerinden. Durdurun akan kanı. Silin mazlumların gözyaşlarını. Biz bunun için varız ve bunun için buradayız. Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir mağduriyet varsa ’Bize ne’ diyemeyiz. Gözümüz görüyorsa elimizi uzatmak zorundayız. Şükürler olsun ki bu topraklarda bugün böyle bir zihniyet, böyle bir yönetim var."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler