SON DAKİKA

Jungle’da son ana kadar kaldılar

27 Ekim 2016, Perşembe - 15:27
CALAİS/JUNGLE (AA) - F. Esma Arslan - Fransa’nın Jungle (Vahşi Orman) sığınmacı kampının tamamen tahliye edildiği açıklansa da bazı sığınmacı ve gönüllüler çıkan yangına rağmen kampı terk etmedi.

Fransa’nın hafta başında başlattığı Calais kentindeki sığınmacı kampı Jungle’ın tahliyesinde sona gelinmesine rağmen kampta görev yapan gönüllü dernekler hala yaklaşık bin sığınmacının kampta kaldığını açıkladı.

Tahliyeyi protesto etmek isteyen bazı sığınmacıların salı gecesinden itibaren çıkardığı yangın ancak 48 saat içinde kontrol altına alınabildi.

Bu esnada kamptaki birçok çadır ve dükkan tamamen kül olurken, dükkanların içindeki tüpler nedeniyle zaman zaman patlamalar yaşandı.

Yangına rağmen henüz geçici sığınmacı merkezi tarafından kayıt altına alınmamış bazı sığınmacılar, aylardır kaldıkları Jungle’a son bir kez bakmak için kampa geri döndü.

Afganistanlı Abdel de, AA muhabirine, 1 yıldır kaldığı ve bir gönüllü tarafından kendisine verilen karavanın etrafındaki her şeyin küle döndüğünü görünce şaşkınlık yaşadığını anlattı.

"Jungle’ın bir gün bu hale geleceğini hiç düşünmemiştim." diyen Abdel, bir zamanlar komşusu olduğu çadır ve dükkanların kalıntılarının fotoğrafını çektiğini belirtiyor ve ekliyor, "Galiba her şeye rağmen Jungle’ı, buradaki dostlukları özleyeceğim."

Fransız yetkililer, kamptaki Afgan sığınmacılar arasında söz sahibi olan Abdel’den, 18 yaş altı çocukların kamptan tahliyesi konusunda yardım istediği için kendisi henüz Jungle’dan ayrılmış değil.

Abdel, hafta başından bu yana çocukların ve gençlerin kamptan tahliyesi için gönüllü dernekler ve valilikle beraber çalıştığını aktarırken kendisinin de bugün kamptan ayrılacağını belirtiyor.

Kampta 13 aydır gönüllü yemek dağıtan Malezya Mutfağı’nın kurucusu Cemal de son ana kadar kamptan ayrılmayanlardan.

Cemal, yangının neredeyse tüm kampı sarmasıyla itfaiye ekiplerine de yardımcı olurken, "Sığınmacılar tamamen gidene kadar, son ana kadar kampta kaldım." diyor ve yangını dışarıdan gelen 6-7 kişinin çıkardığını düşünüyor.

Malezya Mutfağı’nın etrafındaki neredeyse tüm çadırların yanmasına rağmen gün boyunca mutfağın çatısından itfaiye ekiplerine yardım eden Cemal, gün sonunda mutfaktaki materyalleri kamptan dışarı çıkarmayı başarmış.

Cemal, kafasında kaskı ve elindeki su hortumuyla, "Ne hissediyorum? "Eviniz yandığında ne hissederseniz aynısını. Sığınmacılar yeni bir hayata başlayacağı için mutluyum ama kampı bu halde görmek beni allak bullak etti." diyerek anlatıyor duygularını.

Malezya Mutfağı’nın hemen bitişiğinde bulunan ve Cemal’in girişimiyle kurulan Omar Masjid de etrafındaki alevlere rağmen hala ayakta. Mescidin bir kısmı hafta başında sökülerek Yunanistan’daki sığınmacı kampına gönderilmişti.

Cemal, Malezya Mutfağı’ndaki ekipmanların bir kısmının da Yunanistan’daki sığınmacı kampına gönderileceğini hatta kendilerinin de normal hayatlarına dönmek yerine Midilli’deki kampta çalışmaya başlayabileceklerini ifade ediyor.

- Çocuklar ortada kaldı, gönüllüler sahip çıktı

Fransa hükümeti, yaklaşık 1 ay önce, koşulları dolayısıyla sık sık eleştirildiği ve Avrupa’nın utanç kampı olarak bilinen Jungle’ın tamamen boşaltılacağını ve sığınmacıların sığınmacı merkezlerine taşınacağını duyurmuştu.

Geçtiğimiz hafta Jungle’daki 72 dükkan ve lokantanın kapatılmasının ardından bu hafta başında da sığınmacılar kampı terk etmeye başlamıştı.

Kamptan ayrılan sığınmacılar, yaklaşık 700 metre mesafedeki geçici sığınma merkezlerine gelmiş, kayıt yaptırmış ve devlet tarafından tahsis edilen otobüslerle gün bitmeden ülkenin çeşitli yerlerindeki sığınmacı merkezlerine götürülmüştü.

İlk gün yaklaşık 2 bin 300 kişi kampı terk ederken ikinci gün bu sayı toplamda 4 bin 14 olarak açıklanmıştı. Tahliyenin ilk günü oldukça sakin geçmiş ancak ikinci gün geçici sığınmacı merkezi önünde oluşan uzun kuyruklarda zaman zaman kavgalar çıkmıştı.

Salı günü aynı zamanda kampta ilk yıkım gerçekleşirken akşam saatlerinde bazı çadır ve dükkanların ateşe verilmesiyle kampın bir kısmı tamamen yanmıştı.

Fransız yetkililer, yangının tahliyeyi protesto etmek isteyen sığınmacılar tarafından çıkarıldığını duyurmuş ancak bazı gönüllü gruplar kamp dışından gelen bazı kişilerin sorumlu olduğunu iddia etmişti.

Yangının şiddetlendiği saatlerde sığınmacı merkezinin önünde de büyük bir kaos yaşanmış, hala kayıt altına alınmamış 18 yaş altı ebeveynsiz çocuklar, "Bugünlük kapasitemiz doldu." gerekçesiyle kampın konteyner kısmına geri yollanmıştı.

Ancak yetkililer, sığınmacı merkezi tarafından kayıt altına alınmayan ve bileklik takılmayan çocukların konteynıra alınmayacağını aktarmıştı.

AA muhabirinin bilgi aldığı gönüllüler, çocukların konteynırlara alınması için ısrar ettiklerini ancak karşılığında konteynır yöneticisinin "Ben birşey yapamam bu gece çocuklar burada kalamaz. İsterseniz valiyi arayın bizi ilgilendirmez." yanıtını verdiğini aktardı.

Büyük bir kısmı yanan Jungle’a dönemeyen, konteynır yöneticisi tarafından da kabul edilmeyen çocuklar bazı gönüllü derneklerin Calais’nin merkezinde bulunan ofislerine götürüldü.

Öte yandan Pas-de-Calais Valiliği, kampta kimsenin kalmadığını ve herkesin tahliye edildiğini duyursa da kampta faaliyet gösteren dernekler kamp ve civarında hala bin sığınmacının kaldığını bildiriyor.

Resmi rakamlara göre toplamda 5 bin 596 kişi kamptan ayrıldı. Yetkililer tahliyenin dün akşam itibariyle sona erdiğini duyursa da hala kayıt altına alınmayan ve Jungle’dan ayrılmayan yaklaşık bin sığınmacının bundan sonraki durumunun ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler