SON DAKİKA

Karabağ kilimi Iğdırlı kadınlara gelir kaynağı oldu

24 Mayıs 2016, Salı - 11:57
IĞDIR (AA) - HÜSEYİN YILDIZ - Kafkasya ve Anadolu’da binlerce yıldır süre gelen kilim geleneği, Ağrı Dağı’nın eteklerinde yaşayan Iğdırlı kadınların gelir kaynağı oldu.

Iğdır Milli Eğitim ve Halk Eğitim müdürlükleri, İŞKUR işbirliği ile kilim dokumacılığını yaşatmak ve özellikle Ağrı Dağı eteklerindeki köylerde yaşayan kadınların ekonomiye katılmalarını sağlamak amacıyla kilim dokumacılığı kursu açtı. Kursla, hem Selçuklu dönemi Anadolu kilimi ile Kafkaslardan Anadolu’ya taşınan Karabağ kilim kültürünün canlı tutulmasını hem de kadınların doğrudan gelir elde etmelerini sağlandı.

Iğdır merkez ile Ağrı Dağı eteklerindeki köylerden kadınlar, kursta Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinden Anadolu’ya taşınan ve sadece Iğdır’da dokunan Karabağ kilimi ile Selçuklu dönemini yansıtan Anadolu kilimi dokumasını öğreniyor. Kadınlar, kursta meslek öğrenirken günlük 25 lira da harçlık alıyor.

Kurs döneminin ardından da tezgahlarda çalışma imkanı sağlanan kadınlar, gerek aldıkları siparişler için kilim dokuyor gerekse halk eğitim müdürlüğüne gelen siparişlerde çalışıyor. Kadınlar, metrekaresi 300 lira olan kilimlerin satışından elde edilen gelirin yüzde 60’ını alarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

- Kursa katılan 80 kadın üretim yapıyor

Iğdır Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Karabağ ile Anadolu kilimlerini yaşatmak ve bölge kadınlarını kalkındırmak amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Kültürel değerlerin yaşatılmasının ve nesilden nesile aktarılmasının önemli olduğunu ifade eden Cırıt, "Bu bilinçle halkımız, kadınlarımız gerekli çalışmayı yapıyorlar. Biz Karabağ’ı da unutmadık, Azerbaycan’ı da unutmadık. Burada yapılan desenler ve motifler, oradaki hüznü de sevinci de bize anlatıyor. Bu aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan’ın iki devlet tek millet olduğunu ortaya koyan bir çalışma ürünü." dedi.

Halk Eğitim Müdürü Mehmet Gül de İŞKUR desteğiyle açılan ve devam eden 4 kilim dokuma kursu bulunduğunu aktardı.

Kursun meslek edindirmenin yanı sıra kadınların gelir elde etmelerini de sağladığını vurgulayan Gül, "Her yörenin kendine ait özellikleri, figürleri vardır. Bizim kurslarımızda Osmanlı sarayı, Anadolu motifi ve Karabağ kilimlerimiz dokunmaktadır. Yaklaşık 80 kursiyerimiz var. Bu kilimleri dokuduktan sonra il dışında ve il içinde satışını yapmaktayız. Talep olduğu takdirde kilimleri dokuyup siparişleri gönderebiliyoruz." diye konuştu.



- "Kurs bize çok şey kazandırdı"



Kursiyerlerden Ayşegül Okuklu ise Karabağ ve Selçuklu’dan süre gelen bu geleneği devam ettirmenin gurur verici olduğunu söyledi.

Kursun hem sosyal açıdan hem de maddi açıdan kendilerin çok şey kazandırdığını ifade eden Okuklu, "Arkadaş ortamımız oldu, maddi desteği çok güzel. Bunun devamını diliyoruz. Buradan kazandığımla bir eş olarak eşime yardımcı olabiliyorum. Onun eline bakmıyorum, sonuçta kendi kazancımı kendim sağlıyorum." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler