SON DAKİKA

Kenya’da seçimler

22 Kasım 2017, Çarşamba - 15:00
NAİROBİ (AA) - Kenya’da, başta devlet başkanı olmak üzere milletvekili, senatör, vali ve ilçe temsilcilerinin belirleneceği seçimde bir eyalet yetkilisinin seçmenlere rüşvet dağıttığı iddiaları üzerine gözaltına alındığı bildirildi.

Ulusal basında yer alan haberde, ülkenin kuzey batısında bulunan Elgeyo-Marakwet eyaleti yetkilisi Silas Rotich’in seçmenlere rüşvet verdiği iddialarıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonundan (IEBC) seçimden önce yapılan açıklamada, seçim suçuna karışan hiç kimsenin cezasız kalmayacağını duyurmuştu.

Ülkenin kıyı kesimi Mombasa eyaletindeki oy verme merkezinde görev yapan bir IEBC yetkilisinin de milletvekili ve senatör seçimi için seçmenlere çift oy pusulası dağıttığı gerekçesiyle gözaltına alındığı ifade edildi.

Öte yandan Seçim Komisyonu, başkent Nairobi’deki bazı oy verme merkezlerinin geç açılmasının ardından buralarda görev yapan üç memurun görevden alındığını duyurdu.


IEBC Başkanı Wafula Chebukati gazetecilere yaptığı açıklamada, Nairobi’de Embakasi East, Westlands ve Kasarani ilçelerindeki oy verme merkezlerinde çalışan üç seçim memurunu bu merkezlerde gecikmelere sebep olduğu gerekçesiyle görevden aldıklarını, yerlerine yeni memurların atandığını söyledi.

Chebukati ayrıca oy pusulalarının üzerine geçersiz mühür basan başka bir seçim memurunun da görevden alındığını belirtti.

IEBC seçim sırasında olası bir yasa dışı durumun yaşanması ihtimaline ve çeşitli problemlere karşı ücretsiz acil durum hatları kurarak Kenyalıların bu tür sıkıntıları rapor etmelerini istedi.

Yaklaşık 20 milyon seçmenin bulunduğu Kenya’da ülke genelinde kurulan 40 binin üzerindeki oy verme merkezinde oy kullanma işlemi devam ediyor.

Seçimlerde, aralarında mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ile muhalefet partilerinin ortak adayı Raila Odinga’nın da bulunduğu 8 aday yarışıyor.

Kenyalılar ayrıca başkanlık seçimlerinin yanı sıra bin 470 milletvekili, 258 senatör, 180 vali ve çok sayıda ilçe temsilciliği olmak üzere 16 binden fazla kişiyi belirlemek üzere oy kullanacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler