SON DAKİKA

Kenya’da seçimler

24 Kasım 2017, Cuma - 12:00
NAİROBİ (AA) - Kenya, başta devlet başkanı olmak üzere milletvekili, senatör, vali ve ilçe temsilcilerinin belirleneceği seçimler için sandık başına giden hem halk hem de adaylar oy verme sürecini barış ve huzur içinde tamamlamak istiyor.

Yerel saat ile 05.00’den itibaren sandık başına giden seçmenler, ülkede sonuç ne olursa olsun barış ortamı bekliyor.

Seçmenlerden Flora Chepkoech (27), AA muhabirine, bazı görüşlerin aksine seçimler nedeniyle endişe etmediğini ve sürecin barış içinde geçmesini beklediğini söyledi.

Chepkoech, "2007 yılı sonrası yaşanan günelere geri dönmek istemiyoruz. Biz huzur istiyoruz çünkü günün sonunda gideceğimiz tek yer yine burası. Gideceğimiz başka hiçbir yer yok. Burası bizim ülkemiz." dedi.

Adaylar da seçimlerin huzur ortamında geçmesi yönünde destekçilerine çağrıda bulundu.

Mevcut Devlet Başkanı ve yeni Devlet Başkanı adayı Uhuru Kenyatta, oyunu kullandıktan sonra yaptığı konuşmada, ’barışçıl’ bir seçim çağrısında bulunarak, sonuç ne olursa yola devam edeceklerini söyledi.

Kenyatta, "Seçimleri kazancağıma eminim ama eğer beklemediğim şekilde bir sonuç gelirse o zaman da seçimin sonucu neyse onu kabul edeceğim. Rakiplerime de buradan sesleniyorum onların da seçimleri kaybettikleri taktirde aynısı yapmalarını bekliyorum." diye konuştu.

Muhalefetin devlet başkan adayı Raila Odinga ise daha önceki açıklamalarında, seçmene, oylarını kullandıktan sonra herhangi bir taşkınlığın içinde yer almamaları çağrısında bulunmuştu.

Oy kullandıktan sonra yaptığı son açıklamasında ise Odinga, "Sadece bir tane seçim konuşması hazırlıyorum. Onda da seçimleri kazanacağıma eminim. Aksi taktirde herhangi bir konuşma metnine gerek yok içimden geldiği gibi konuşacağım." dedi.

Odinga daha önce seçimlerde usulsüzlük yapılabileceğine dair endişeleri olduğunu da birçok kez dile getirmişti.

- 15 seçim merkezinde oy verme işlemi başlamadı

Normal şartlarda 17.00’da bitmesi beklenen oy verme işleminin kötü hava koşulları nedeniyle aksamaya uğradığı, 15 oy verme merkezinde hala oy kullanımına başlanmadığı bildirildi.

Kenya Bağımsız Seçim ve Sınırlar Komisyonu (IEBC) Başkanı Wafula Chebukati, seçim malzemelerinin sağanak yağış nedeniyle bölgeye ulaştırılamadığı için Turkana ve Wajir eyaletlerinde henüz seçmenlerin oy kullanamadığını duyurdu.

Chebukati, 2 eyaletteki oy verme işleminin malzemeler ulaşır ulaşmaz başlayacağı bilgisini de paylaştı.


Yaklaşık 20 milyon seçmenin olduğu Kenya’da, aralarında mevcut Devlet Başkanı Kenyatta ile muhalefet partilerinin ortak adayı Odinga’nın da bulunduğu 8 aday devlet başkanlığı için yarışıyor.

Kenyalılar ayrıca başkanlık seçimlerinin yanı sıra bin 470 milletvekili, 258 senatör, 180 vali ve çok sayıda ilçe temsilciliği olmak üzere 16 binden fazla kişiyi belirlemek üzere oy kullanacak.



Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler