SON DAKİKA

Kırıkkale’de “Biyoçeşitlilik ve Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı“

09 Aralık 2015, Çarşamba - 12:32
KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğunu belirterek, bu durumun özellikle biyokaçakçıları cezbettiğini söyledi.

Vali Kolat, Kırıkkale Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğünce Fen Edebiyat Fakültesi Yahya Kemal Salonu’nda düzenlenen "Kırıkkale’de Biyoçeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, doğadan biyolojik ve genetik kaynakların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurtdışına çıkartılmasının "biyokaçakçılık" olarak tanımlandığını ifade etti.

Çevrenin, biyoçeşitliliğin ve biyokaçakçılığın Türkiye açısından son derece önemli bir konu olduğuna değinen Kolat, şöyle konuştu:

"Türkiye üç kıta arasında yer alması dolayısıyla hemen hemen bütün ekosistem canlıları ülkede mevcuttur. Biyoçeşitliliğiniz ne kadar fazlaysa hayvansal çeşitliliğiniz de o kadar fazladır, çevreniz o kadar güzeldir. Bu tür çalışmaları herkesin desteklemesi gerekiyor. Birçok şeyİmiz dışarıya gitti. Ayaş’ın çok güzel domatesi vardı ne güzel kokardı, tadından zevk alırdınız. Şimdi hibrit tohumlarla birçok şey özelliklerini kaybetti. Bu şehircilik, şehirlere yapılan akım köylerimizi boşalttı. Dolayısıyla birçok şeye duyarsız kaldık. Köylerimizde kalanlarda bu tür bitkilere önem vermedi. Endemik dediğimiz bu türlerden Anadolu çok zengin. Ama çoğumuz bu bitkilerin farkında değiliz, önemsemiyoruz. Bu açıdan bu tür bitkilerin tanıtılması, yaygınlaştırılması ve korunması son derece önem arz ediyor. Özellikle bu bitkilerde yapılan bu kaçakçılığın da önlenmesi gerekiyor. Türkiye’mize, bitkimize, insanımıza, hayvanımıza sahip çıkalım istiyorum."

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç da Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğunu ve bu zenginliğin korunması gerektiğini vurguladı.

Çalıştayın amacının sahip olunan değerlerin ve biyolojik çeşitliliğin önemli faydalarını toplumla ve kurumlarla pekiştirilerek vatandaşlara izah edilir hale getirmek olduğunu anlatan Karaağaç, şunları kaydetti:

"Biyoçeşitlilik ve biyokaçakçılığın hem ilimiz hem de ülkemiz için değer olarak ne ifade ettiğini irdelemeye çalışacağız. Ülkemiz biyoçeşitlilik yönünden çok zengin. Avrupa kıtasının 4’te 3’ünü kapsayacak biyoçeşitliliğe sahibiz. Bunun 4’te biri de endemik türdür. Yani sadece ülkemize has türlerden oluşmaktadır. Bu da yabancıların bizim ülkemize daha fazla ilgi göstermesine bu zenginliğimizin kaçırılmasına ve hedef haline getirilmesine neden olmuştur. Geriye doğru bakıldığında Lalenin ana vatanı olarak Anadolu bilinirdi ama zaman içerisinde şuanda Hollanda’dan lale ithal eder duruma gelmişiz."

Açılış konuşmaların ardından Kolat, çalıştaya katkıları olanlara plaket taktim etti. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler