SON DAKİKA

Kolombiya Devlet Başkanı Santos’a “Chatham House 2017 Ödülü“

16 Temmuz 2018, Pazartesi - 12:45
BOGOTA (AA) - Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, İngiltere'deki düşünce kuruluşlarından Chatham House'da yaptığı konuşmada, ülkesindeki barış anlaşmasının tam uygulanmasının "Kolombiya için bir devlet taahhüdü" olduğunu söyledi.

Santos'a, İngiltere'deki Kraliyet Dış İlişkiler Enstitüsü Chatham House tarafından, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile imzaladığı barış anlaşması ve ülkesindeki çatışmaların sonlandırılması için gösterdiği çabalardan ötürü Chatham House 2017 Ödülü verildi.

Ödülünü York Dükü Prens Andrew'den alan Nobel Barış Ödüllü Devlet Başkanı Santos, törende yaptığı konuşmada, FARC'la imzalanan barış anlaşmasının şartlarının tam olarak yerine getirilmesinin "Kolombiya için bir devlet taahhüdü" olduğunu vurguladı.

Santos, barış anlaşmasında birçok şartın yerine getirildiğini ve anlaşmaya ülkesindeki bir kesimin itiraz ettiğini belirterek, "Mükemmel bir barışın var olmadığına ve mevcut anlaşmanın en iyi yol olduğuna ikna etmemiz gereken çok insan var." ifadesini kullandı.

Barış anlaşması ile FARC'ın siyasi partiye dönüşmesi ve meclise girmesinin de ülkesindeki bazı kişiler tarafından tartışılmasına atıfta bulunan Santos, "Bazıları hala tartışıyor ama zaten barış anlaşmasını FARC meclise girsin diye imzaladık." dedi.

Juan Manuel Santos, ayrıca Kolombiya'daki barış sürecine verdiği destekten dolayı İngiltere'ye teşekkür etti.

Kolombiya Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kraliçe 2. Elizabeth'in de Santos'u ödülden dolayı tebrik ettiği bilgisi paylaşıldı.

- Barış anlaşması süreci ve sonrasında yaşananlar

FARC'la yarım yüzyıldan fazla süren çatışmaları bitiren barış anlaşmasını, Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono, başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda 24 Kasım 2016 tarihinde imzalamıştı.

Süreçte FARC'ın silah bırakma aşamasına, bütün militanlar toplanma alanlarına vardıktan sonra 1 Mart'ta geçilmişti. FARC, 17 Mart'ta 140 silahını Birleşmiş Milletler (BM) Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizmasına teslim ederek 50 yılı aşan çatışma geçmişinde ilk kez silah bırakmıştı.

Mayıs ayında sona ermesi gereken silah bırakma süreci, tarafların aldığı ortak kararla 20 Haziran'a kadar uzatılmıştı. BM'nin 2 Haziran'da FARC'ın silahlarını toplamaya hazır olduğunu açıklamasının ardından hızlanan süreçte kurum, 18 Haziran'da silahların yüzde 60'ını teslim aldığını duyurmuştu. Mesetas kentindeki La Guajira toplanma alanında yapılan ve FARC'ın son silahlarının da teslim alındığı 27 Haziran'dan sonra örgütün kırsaldaki mühimmat depoları güvenlik güçleri nezaretinde BM gözlemcileri tarafından imha edilmeye başlanmıştı.

Af tartışmaları ve örgüt üyelerine düzenlenen suikastların bir süre geciktirdiği sürecin sonunda, Guajira yönetim bölgesine bağlı Fonseca kenti kırsalındaki Pondores toplanma alanında yapılan ve Santos'un katıldığı törenle örgütün silahlarının yüklü olduğu son konteyner de kamptan çıkarılmıştı.

Bogota'nın dışındaki BM tesislerine getirilen ve daha sonra ABD, Küba ve Kolombiya'da anıt haline getirilecek silahların imhası Santos'un da katıldığı törenle tamamlanmıştı.


Tüm bu süreçler devam ederken FARC 27 Ağustos'ta siyasi parti olma yolundaki ilk adımını atarak başkent Bogota'da kuruluş kongresi düzenlemişti. Eylül ayının ilk günü kongre sona ermiş ve örgüt FARC kısaltmasını kullanmaya devam edebilmek için İspanyolca "Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun" (Toplumun Alternatif Demokratik Gücü) ismini almıştı.

Yeni siyasi parti FARC, ülkede gelecek yıl yapılacak seçimler için liderleri Londono'nun Kolombiya Devlet Başkanı adayı olduğunu açıklamıştı.

Kolombiya'da, FARC'ın siyasi hayata geçişinin hukuki garantisinin sağlanması için kabul edilmesi gereken Özel Barış Yargısı yasa tasarısı halen mecliste tartışılıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler