SON DAKİKA

Kolombiya’da kaçırılan polis serbest

21 Ağustos 2017, Pazartesi - 03:00
BOGOTA (AA) - Kolombiya’nın Guaviare yönetim bölgesinde güvenlik güçleri ve koka yetiştiricileri arasında çıkan çatışmalarda kaçırılan polisin serbest bırakıldığı bildirildi.

Kolombiya Devlet Başkanlığının insan hakları konusunda çalışmalar yürüten "Defensoria del Pueblo” biriminin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, koka yetiştiricisi köylülerin, kaçırdıkları polis Robin Castano’yu, Guaviare’de birim yetkililerine teslim ettikleri belirtildi.

Açıklamada, köylülerin, kaçırdıkları polisi, bölgedeki silahlı gruplardan koruduklarını idda ettikleri de aktarıldı.

Yerel basındaki haberlere göre, Guaviare yönetim bölgesine bağlı El Retorno kenti kırsalında bir grup koka yetiştiricisi köylü, güvenlik güçlerinin zor kullanarak koka bitkisi sökümü yaptığı esnada protesto gösterisi düzenlemiş ve olaylar çıkmıştı.

Polisin, köylülerin kanolarına ateş açtığına da değinilen haberlerde, köylülerin, çatışma sonrası kaçırılan polisi teslim etmek için yetkililerle görüşme talep ettikleri ifade edilmişti.

Olaylarda 4 köylünün hafif yaralandığı, 9 köylünün de tutuklandığı kaydedilmişti.

- Guaviare yönetim bölgesi

Yapraklarından kokain çıkarılan koka bitkisi ile mücadeleyi yürüten Çatışma Sonrası Dönem Bakanı Rafael Pardo, mayıs ayında Guaviare yönetim bölgesinde bazı köylülerle değişim anlaşması imzalamıştı. Törenin ardından Pardo, koka yetiştirilen bir bölgeye giderek sembolik olarak bitkileri sökmüştü.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) muhalif gruplarının eylemlerine de sahne olan Guaviare yönetim bölgesi, ülkenin güneybatısında Llanos Orientales yöresinin bittiği ve Amazon ormanlarının başladığı hatta yer alıyor.

Bölge, Birleşmiş Millerler Uyuşturucu ve Suç Ofisi görevlisi Herledy Lopez Hernandez’in 3 Mayıs’ta kaçırılması ve 5 Temmuz’da serbest bırakılmasıyla gündeme gelmişti.

- Koka ile mücadele

Kolombiya’da hükümet bu yıl yapraklarından koka bitkisi yetiştirilen 100 bin hektarlık arazide temizlik ve değişim çalışması yapmayı hedefliyor.

Çatışma Sonrası Dönem Bakanı Rafael Pardo, daha önce yaptığı açıklamada, 50 bin hektarın üzerinde bir alanda yetiştiricilerle gönüllü değişim anlaşması imzalandığını, kalan kısımda ise Savunma Bakanlığının bu mücadeleyi devam ettirdiğini söylemişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler