SON DAKİKA

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki etnik çatışmalar

20 Kasım 2017, Pazartesi - 08:00
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki şiddet olaylarına ilişkin, "Görgü tanıkları insanların canlı canlı yakıldığını, doğrandığını ve sakat bırakıldığını, yerel güvenlik güçlerinin ise saldırılara bazen göz yumduğunu söylüyor." dedi.

Haley, yazılı açıklamasında, ülkenin orta kesimindeki Kasai bölgesinde masum insanların acımasızca öldürüldüğünü, buna rağmen yetkililerin şiddeti önleme konusunda hiçbir şey yapmadığını belirtti.

Mayıs ve haziran aylarında Kongo’da 62’si çocuk 251 kişinin öldürüldüğüne işaret eden Haley, "Görgü tanıkları insanların canlı canlı yakıldığını, doğrandığını ve sakat bırakıldığını, yerel güvenlik güçlerinin ise saldırılara bazen göz yumduğunu söylüyor." ifadesini kullandı.

Haley, Kongo hükümetine, ülkedeki insan hakları ihlallerini araştırmak üzere BM İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilmiş bağımsız BM uzmanları ile tam iş birliği yapması çağrısında bulundu.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Batı ve Orta Afrika Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier de Kongo’daki çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle son bir yılda 1,4 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkati çekti.

Kadın ve çocukların korkunç istismara ve şiddete maruz kaldığını kaydeden Poirier, birçok çocuğun ise uyuştucu bağımlısı yapılarak silah altına alındığını ifade etti.

Poirier, olaylar nedeniyle 200 binin üzerinde sağlık merkezinin zarar gördüğünü belirtti.

Şiddet olaylarında okulların hedef alındığına dikkati çeken Poirier, "Dünya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki şiddet olaylarından etkilenen çocukların ve ailelerin içinde bulundukları korkunç durumu görmezden gelmemeli. Yaklaşık 400 bin çocuk aşırı derecede yetersiz beslenme ile karşı karşıya." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin güneyinde toprak sahibi olmayı hedefleyen Pigme ve Bantu etnik grupları arasında 2013’ten bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor. En son şubat ayında imzalanan barış anlaşmasına rağmen çatışmalar sürüyor. Geçen hafta Dubie ve Mutabi kentlerinde, iki etnik grup arasında yaşanan çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetmişti.

Orta Afrika’nın ilk sakinlerinden olan ve boyları 1 buçuk metreyi geçmeyen Pigmeler, Orta ve Batı Afrika’nın Atlas Okyanusu’na yakın ormanlık alanlarında yaşıyor. Belçika’dan bağımsızlığını 1960’ta ilan eden yaklaşık 68 milyon nüfuslu Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki 200’den fazla etnik grubun yüzde 80’i ise Bantulara mensup.

Sık sık etnik gruplar arasında çatışmaların görüldüğü ülkede, yaklaşık 50 bin Pigme bulunuyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler