SON DAKİKA

Körfez İşbirliği Konseyi’nden İran’a karşı “aktif mekanizma“

09 Ocak 2016, C.tesi - 19:38
RİYAD (AA) - Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), İran’ın müdahalelerine karşı aktif bir mekanizmanın oluşturulmasına karar verdi.

KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan olağanüstü KİK toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, İran’ın müdahalelerine karşı aktif bir mekanizmanın oluşturulmasına karar verildiğini belirtti.

Zeyani, uluslararası toplumu, sözde ve eylemde iyi komşuluk prensiplerine saygı göstermesi, bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik eylemlerini durdurması, terörü desteklemeyi sonlandırması, KİK üyeleri ve bölge ülkelerinin içişlerine karışmaması, zor kullanmaması veya bu konuda tehdidde bulunmaması için İran’a karşı gereken önlemleri almaya çağırdı.

İran’ın mevcut politikasını sürdürmesi durumunda ilave yaptırımların uygulanmasını değerlendirdiklerini ifade eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ise İran’ın adımlarını değerlendirdiklerini ve söz konusu adımlara karşı yaptırım uygulayacaklarını kaydetti.

Cubeyr, İran’ın bölgedeki ülkelerin içişlerine karıştığı, terörü desteklediği ve sınırları içerisinde teröristleri barındırdığı yönündeki suçlamalarını tekrarladı.

Suudi Arabistan yönetimi geçen hafta, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran’ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti.

İran’daki Suudi Arabistan diplomatik misyonlarına saldırı, Avrupa Birliği’nden BM’ye kadar birçok uluslararası kuruluş tarafından kınanmıştı. Suudi Arabistan’ın yanı sıra Bahreyn, Sudan ve Cibuti, İran ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı alırken Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler de ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine indirmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler