SON DAKİKA

Libya Siyasi Anlaşması’nın imzalanmasının 1. yıl dönümü

20 Ocak 2017, Cuma - 17:20
ANKARA (AA) - Türkiye, Libya’da tüm aktörleri görüş ayrılıklarını şiddete başvurmadan uzlaşmacı yollarla gidermeye ve sağduyuyla hareket etmeye çağırdı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Libya’da güvenlik ve istikrarın kapsayıcı bir siyasi süreç kapsamında yeniden tesis edilmesi çabalarına rehberlik edecek yol haritası niteliğindeki Libya Siyasi Anlaşması’nın imzalanmasından itibaren bir yıl geçtiği hatırlatıldı.

Anlaşmaya varan sürecin her aşamasında yer alan ve sürece yapıcı katkılarda bulunan Türkiye’nin anlaşmayla kurulan siyasi yapıların işlevselleştirilmesi ve belirlenen hedeflerin hayata geçirilmesi hedefine bağlı olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu bağlamda, Türkiye, anılan tarihten bu yana, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak, Başkanlık Konseyini ve anlaşmada öngörülen diğer kurumları Libya’da tek meşru muhatap olarak kabul etmektedir. Anlaşma, silahların susmasına, ülkenin birliğinin yeniden sağlanmasına ve müreffeh bir Libya’nın el birliğiyle kurulmasına imkan verecek önemli bir ahdi çerçeve oluşturmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, uygulamada yaşanan bazı sıkıntılar, Libya halkının özlem duyduğu istikrar ve refah ortamının sağlanmasında gecikmeye sebep olmaktadır. Bu itibarla, Libya’da kalıcı barışın yeniden tesisi için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz."

Anlaşmada öngörülen meşru kurumların görevlerini yerine getirmek konusunda daha fazla çaba göstermeleri, tüm Libyalı aktörlerin söz konusu meşru kurumların çabalarına destek olmaları gerektiğine işaret edilen açıklamada "Ayrıca, başkent Trablus başta olmak üzere, Libya’daki tüm aktörleri görüş ayrılıklarını şiddete başvurmadan uzlaşmacı yollarla gidermeye ve sağduyuyla hareket etmeye çağırıyoruz. Keza, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun da benzer şekilde üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirerek, Libyalı kardeşlerimizin mevcut anlaşmazlıklarının aşılmasına daha somut destek vermeleri önem taşımaktadır." ifadeleri kullanıldı.



Açıklamada "Libya’nın Sirte kentinde DEAŞ terör örgütüyle mücadelede kahramanca savaşan tüm Libyalı kardeşlerimizi elde ettikleri zaferden dolayı kutluyoruz. DEAŞ’la mücadelede yaralanan 600’ün üzerinde Libyalının ülkemizde tedavisini sağlayan Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Libya’da güvenlik ve istikrarın tesisine yönelik çabalara katkıda bulunmayı sürdürecektir." ifadeleri de yer aldı.


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler