SON DAKİKA

Lübnan’da UNRWA protestosu

06 Mayıs 2016, Cuma - 14:12
BEYRUT (AA) - Lübnan’da, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) sağlık yardımlarını kısıtlama kararı Filistinli mülteciler tarafından protesto edildi.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCWA) merkezi önünde toplanan Filistinli mülteciler, UNRWA’nın yeterli finansmanı sağlayamadığı gerekçesiyle bir süre önce aldığı Filistinlilere yönelik yardımlarını kısıtlama kararını protesto etti.

Aralarında yaşlılar ve kadınların da olduğu Filistinli grup, Filistin bayraklarının yanı sıra üzerinde "Aldığınız kararları reddediyoruz", "Filistinlilere çalışma izni verilmiyor", "Sağlık yardımı hakkımız" ve "Vatanımıza dönmek istiyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

Hamas’ın Lübnan’daki üst düzey isimlerinden Ahmed Abdulhadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNRWA’nın mültecilerin taleplerini önemsemediğini savunarak, "UNRWA ile diyaloğumuz protestolarla paralel olarak devam ediyor. Çünkü taleplerimize hala cevap verebilmiş değiller. UNRWA yönetimi ile yaptığımız görüşmelerde taleplerimizi önemsemediklerini gördük." dedi.

Abdulhadi, UNRWA’yı protestoya devam edeceklerini belirterek, "Protesto ve gösterilerin devam etmesi UNRWA ile görüşmelerimize katkı sağlıyor. Bu sayede UNRWA yönetimine, taleplerimizden vazgeçmeyeceğimiz mesajını veriyoruz." diye konuştu.

Gösteriye katılan Filistinli mülteci Ummu Midhad ise "Kimse bizi duymuyor. Şu anki haklarımızın da elimizden gitmesinden korkuyorum." ifadelerini kullandı.

Torununun bir süre önce hastane kapısında vefat ettiğini hatırlatan Midhad, "Hastaneye gidemiyorduk çünkü yeterli paramız yoktu. UNRWA’nın yardımları da gelmiyordu." dedi.

UNRWA geçen yılın ortasında yeterli finansman sağlayamadığı için sağlık, eğitim ve insani yardımlarda kısıtlamaya gideceğini duyurmuştu. UNRWA’nın bu kararından etkilenen Lübnan, Ürdün ve Filistin topraklarındaki Filistinli mülteciler, zaman zaman UNRWA merkezlerinin önünde yoğun katılımlı protestolar düzenliyor.

BM tarafından 1949’da kurulan UNRWA, Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze’de yaklaşık 5 milyon Filistinli mülteciye eğitim, sağlık ve diğer alanlarda hizmet sunuyor. BM rakamlarına göre Lübnan’da yaklaşık beş yüz bin Filistinli mülteci yaşıyor.





Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler