SON DAKİKA

Macaristan ve Ukrayna arasındaki “eğitim kanunu“ krizi

20 Haziran 2018, Çarşamba - 00:25
BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğin aralık ayında düzenlenecek Avrupa Birliği (AB)-Ukrayna Ortaklık Konseyinde görüşülmesini beklediklerini söyledi.

Lüksemburg'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Zirvesine katılan Szijjarto, yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğin hem ülkede yaşayan azınlık haklarını hem de AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşmasını ihlal ettiğini savundu.


AB Dışişleri Bakanları Zirvesinde, AB-Ukrayna Ortaklık Konseyi'nin, azınlık haklarını sürekli güçlendirmesi için Kiev'e baskı yapmasını talep ettiklerini belirten Szijjarto, "Ne AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ne de AB Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn buna herhangi bir itirazda bulunmadı." diye konuştu.

Aralık ayında düzenlenecek olan AB-Ukrayna Ortaklık Konseyinde, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğin görüşülmesini beklendiklerini belirten Szijjarto ayrıca Ukrayna'da 71 kurumda Macarca eğitim verildiğini, söz konusu kanununda herhangi bir değişiklik yapılmadığı takdirde bu okullarların faaliyetlerinin imkansızlaşacağını kaydetti.

Bakan Szijjarto, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğe karşı ülkesinin Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile ortak hareket edeceğini belirterek "Ukrayna, eğitim kanununda yaptığı düzenlemeyle Macaristan'ı sırtından bıçakladı." ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna'da eğitim kanununda yapılan değişikliğe göre ülkedeki Macarlar, ortaöğretim ve üniversitelerde ana dillerinde eğitim göremeyecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler