SON DAKİKA

Meclisin bütçe maratonu sona eriyor

20 Ocak 2017, Cuma - 01:35
TBMM (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği konusunda, "Bu anayasanın arkasında 316 imzası olan AK Parti olacak. Bu anayasanın arkasında uzlaşarak ülke sorununu çözmede siyaset üstü bir anlayış gösteren MHP olacaktır. Bu anayasanın arkasında Meclis onay verdiğinde milletin önüne giderse, 79 milyon vatan evladı olacak. Tabii bu kapı, ana muhalefet partisine de sonuna kadar açıktır. Bekliyoruz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2017 yılı bütçesi üzerinde Hükümet adına eleştirileri yanıtlayan Başbakan Yıldırım, anayasa değişikliği teklifine değindi.

12 Eylül vesayet anayasasından kurtulmayı tüm toplumun öncelikle talep ettiğini belirten Başbakan Yıldırım, bu tartışmanın 34 yılı aştığını, konunun yeterince tartışıldığını ve olgunlaştığını, siyaset kurumunun tamamının 12 Eylül darbesinin ürünü anayasanın artık rafa kalkması gerektiğinde hemfikir olduğuna işaret etti.

Seçim meydanlarında vatandaşlara verilen sözlerin başında anayasa değişikliği bulunduğunu anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Şimdi sıra milletimize verdiğimiz bu sözün gereğini yerine getirmektedir. Uzun süredir ülkenin gündemini işgal eden anayasa ve yönetim sistemi tartışmalarını artık çözmek ve bir sonuca bağlamak zamanı gelmiştir. Türkiye’de vesayet odakları, her 10 yılda bir darbe yaparak veya darbeye yeltenerek milletimizi ekonomik, siyasi ve sosyal istikrarsızlığa sürükleme gayretinde oldular. İstikrarlı ve güçlü bir Türkiye’yi hiç ama hiçbir zaman istemediler. 14 yıldır milletimizden aldığımız güçle, bu odaklara karşı amansız bir mücadele verdik. Bu mücadeleyi verirken aynı zamanda da ülkemizin, milletimizin yılardır özlemini çektiği hizmetleri, projeleri birer birer hayata geçirdik. İnsanımızın yüzünü güldürdük, hayatını kolaylaştırdık, yaşam kalitesini yükselttik."

- "Yönetim sistemi, seçilmiş cumhurbaşkanlığı modeliyle uyumlu değil"

Başbakan Yıldırım, karşılarına çıkarılan "367 icadı" nedeniyle cumhurbaşkanını seçemediklerini ve 2007 yılında referandum kararı aldıklarını anımsatarak, bunun sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez milletin oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak göreve başladığını bildirdi.

"Tabiidir ki seçilmiş Cumhurbaşkanlığı modeliyle uyumlu olmayan yönetim sistemimizdeki çelişkiler de daha fazla gün ışığına çıktı." diyen Yıldırım, mevcut durumda artık anayasa ve yönetim sisteminde deşikliğin öncelikli mesele haline geldiğini vurguladı.

Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"AK Parti olarak bu konuda üzerimize düşen neyse yerine getirmek üzere harekete geçtik. Eş zamanlı olarak muhalefet partilerimize de sürekli çağrılarımızı tekrarladık. MHP, CHP, AK Parti asgari müştereklerde sınırlı bir değişiklik için bir araya geldi, uzmanlarımız, arkadaşlarımız bir çalışma yürüttü. Yönetim sistemi konusunda CHP ile temelden farklı düşündüğümüz bir sır değildir. CHP, demokrasi tarihimizin en eski partisidir. Her zaman demokrasiyi, özgürlükleri, temel hak ve hürriyetleri savunmuştur. Elbette bunlar önemlidir. Ama bütün bunlar sözde kalmamalı. Anayasa değişikliği için demokratik uzlaşma arayışımız bizi bir noktaya getirmiştir. Bu süreçte MHP’nin sayın lideri Bahçeli’nin, Ekim ayı başlarında kamuoyuyla paylaştığı anayasa ve sistem sorunuyla ilgili çözüm içeren beyanatıyla, bu konudaki istek yeni bir boyut kazanmıştır. O günden başlayan MHP-AK Parti uzmanlarının çalışarak ortaya koydukları sistemin değiştirilmesi, mevcut yapının anayasayla uyumlu hale getirilmesi yönündeki değişiklik teklifi çalışmaları, uzlaşma neticesinde tamamlanmış ve geçtiğimizi günlerde AK Parti Grubu olarak Yüce Meclisimize 316 milletvekilimizin imzasıyla teslim edilmiştir."

-"Siyasetçinin asli görevi sorun çözmek"

CHP temsilcisinin "Değişikliğin ne olacağını, anayasanın arkasında kim olacağını" sorduğunu aktaran Yıldırım, "Buradan açıkça söylüyorum, bu anayasanın arkasında 316 imzası olan AK Parti olacak. Bu anayasanın arkasında uzlaşarak ülke sorununu çözmede siyaset üstü bir anlayış gösteren MHP olacaktır. Bu anayasanın arkasında Meclis onay verdiğinde milletin önüne giderse 79 milyon vatan evladı olacak. Tabii bu kapı, ana muhalefet partisine de sonuna kadar açıktır. Bekliyoruz." diye konuştu.

Siyasetin ve siyasetçinin asli görevinin, ülkenin sorunlarını çözmek için sorumluluk almak ve ülkenin önünü açmak olduğunu ifade eden Yıldırım, kendisine laf atılması üzerine, "Herkesin oy hakkı var." karşılığını verdi.

Başbakan Binali Yıldırım, "Sorunları geleceğe havale etmek bir siyasi yöntem olamaz. AK Parti 14 yıllık iktidarında, sorunları torunlara havale etmedi, çöze çöze bugünlere geldi. Verdiğimiz bu teklif, Meclisimizin takdirindedir. Yüce Meclis enine boyuna görüşecek, değerlendirecek, onayını vermesi halinde de kararı da yüce milletimiz verecektir. Değişiklik teklifinde, sürecin başında üç parti olarak yaptığımız çalışmaları içeren maddelerin büyük kısmı yer almaktadır. Dolayısıyla değişiklik teklifinde CHP’nin de mutabık olduğu maddelerin olduğunu ifade etmek isterim." ifadesini kullandı.

Yıldırım, yeni getirilen yönetim sisteminde kuvvetler ayrılığının net bir şekilde ortaya konulduğuna işaret ederek, kanun teklif etmenin tamamıyla TBMM yetkisine bırakıldığını, yasama ve yürütmenin halka karşı ayrı ayrı sorumlu olacağını, seçimlerin 5 yılda bir yapılacağını, milletvekili ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı gün gerçekleştirileceğini anlattı.

- "Türkiye’nin yolu muasır medeniyetler yoludur"

Her seçimin güçlü ve tek başına siyasi bir iktidar çıkaracağını kaydeden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun adı da sürekli istikrar, sürekli güçlü iktidardır. Yürütme karar süreçleri çok hızlanacaktır. Cumhurbaşkanı devletin başı olarak yürütme yetkisini kullanmış olacak. Yürütme yetkisini kullanan Cumhurbaşkanı, aynı zamanda sorumluluğunu da yerine getirecektir. Yasama ve yürütme meşruiyetini milletten aldığı ve millete karşı sorumlu olduğu için hesap sorulabilen bir sisteme dönüşmüştür. Bazı tartışmaların aksine siyaset kurumunu güçlendiren bir anayasadan söz ediyoruz. Zira siyasi partiler demokrasimizin ayrılmaz bir bütünüdür. Bu sistemle siyasi partiler Meclisin oluşmasında olduğu gibi, Cumhurbaşkanının seçilmesinde de daha etkin rol oynayacaktır. Anayasa ve cumhurbaşkanlığı sistemi değişikliğinden muradımız, demokrasiyi, istikrarı, milli iradeyi daha da güçlü hale getirmektir. Amaç; demokrasimizi, hukuk devletini kuvvetler ayrılığı prensibiyle daha da güçlendirmektir. "

"Rejim değişikliği, eksen kayması tartışmaları boş ve anlamsız hale gelmiştir. Türkiye’nin ekseni bellidir, yolu bellidir, Türkiye’nin yolu muasır medeniyetler yoludur." diyen Başbakan Yıldırım, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

Gazi Mustafa Kemal’in gösterdiği yoldur. Rejim tartışmaları 1923 yılında tamamen kapanmıştır, sona ermiştir. Komisyon, Genel Kurul sürecinden, halk oylamasına giden sürede bütün partilerimizin görüşlerine, katkılarına açığız. Halkımızın tasvibiyle, desteğiyle, ülkemizde siyasi istikrarı kalıcı kılan bir anayasa değişikliğini bu Yüce Meclis çıkarmaya ve gerçekleştirmeye muktedirdir. Ülkemize, milletimize, demokrasimize ve Cumhuriyetimize hayırlı olsun."

(Sürecek)




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler