SON DAKİKA

“Mimarlığın Belleği“ fotoğraf sergisi açıldı

17 Ocak 2017, Salı - 03:20
Yunanistan Edirne Konsolosluğu ile Uzunköprü Belediyesi işbirliğinde, "Mimarlığın Belleği" fotoğraf sergisi düzenlenen törenle açıldı.

Kültürel etkinlikler için kullanılan Aziz İoannis Kilisesi’ndeki sergide, cami, kilise, okul, konak, ev ve köprü gibi birçok mimari yapının siyah beyaz 42 fotoğrafı yer alıyor.

Sergideki fotoğraflar, 1900’lü yıllardan bu yana Edirne, Uzunköprü, Tekirdağ ve Kırklareli’nden günümüze ulaşan veya bazı nedenlerden dolayı ulaşamayan yapılardan oluşuyor.

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, düzenlenen törende, serginin Yunanistan ve Türkiye arasındaki dostluğu pekiştirdiğini söyledi.

Fotoğrafların anıları yaşattığını belirten İşbilen, "Sergide göreceğiniz fotoğraflardaki binaların çoğu yıkıldı, yaşamıyorlar. Ancak dost insanların ruhları yaşamaktadır. Titizlikle seçilen 42 fotoğraf Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’deki mimari yapıları gözler önüne seriyor. Türkçe ve Yunanca isimleriyle etiketlenen fotoğraf sergimizi Yunanistan ve yurt dışından gelecek misafirlerimiz de gezebilir. Sergimiz izleyicileri çok gerilere götürecektir" dedi.

İşbilen, "Mimarlığın Belleği" fotoğraf sergisinin Yunanistan’da da açılacağını dile getirdi.

Yunanistan’ın Edirne Konsolosu Paraskevi Charıtıdou ise fotoğraflarda yer alan bazı estetik binaların günümüzde olmadığını bazılarının ise halen kullanıldığını ifade etti.

Tarihi binaları korumanın mimari bellek açısından önemli olduğunu aktaran Charıtıdou, "Bu fotoğraflarda yer alan taş Uzunköprü, Selimiye Camisi, Makedonya Kulesi gibi yapılar ayaktadır. O dönemdeki mimarların sanatı günümüzde de yer alıyor. Bu yapılar geleceğe bir köprü kuruyor. Bizde bu akşam o zamanlarda kurulan köprüdeyiz. Torunlarımızın geleceği için bu yapılara bakmalıyız. Fotoğraflardaki gibi yapılar yapılırsa torunlarımız bunları geleceğe taşıyacaktır" diye konuştu.

Törene, Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, Dimetoka Metropoliti Demascus, oda ve borsa başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Sergi, ocak ayı sonuna kadar gezilebilecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler