SON DAKİKA

Mısır’da eski Sayıştay başkanına hapis cezası verilmesi

30 Temmuz 2016, C.tesi - 18:36
KAHİRE (AA) - Mısır’da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin daha önce görevden aldığı ve dün hapis cezasına çaptırılan Sayıştay Başkanı Hişam Ahmed Fuad Cinina, Mısır yargının siyasallaşmasına karşı olduğunu belirtti.

Kahire Sulh Ceza Mahkemesi’nin "yalan haber yayma" suçlamasıyla hakkında verdiği hapis kararına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Cinina, aleyhinde başlatılan bir kampanyaya maruz kaldığını söyledi.

Yolsuzluk verilerini açıkladığını ve yolsuzluk yapanlara dikkati çektiğini belirten Cinina, karalama amaçlı mahkeme kararlarını kınayarak "Yargının siyasallaşmasına karşıyım. Yargıya siyasallaşmayı yakıştıramıyorum. Çünkü biz yargının içeride ve dışarıdaki saygınlığını önemsiyoruz." dedi.

Adeletin tamamen yok olmayacağı inancını taşıdığını dile getiren Cinina, Sayıştay başkanı görevine gelmeden önce üst mevkilere yükselen biri olarak gelinen noktada yargının performansından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Cinina şöyle devam etti:

"Mahkeme ya da savcılık, ısrarlarımıza rağmen suçlamayla ilgili herhangi bir somut delil getirmedi. Mahkeme tanıkları da dinlemedi ve savunma heyeti savunma yapamadı. Beni asıl ilgilendiren husus bazı kesimler tarafından aleyhimde başlatılan bu kampanyanın karalama amaçlı olduğunun farkına varmam. Sayıştay başkanıyken yolsuzluklarla ilgili hazırladığım rapor sebebiyle bunlara maruz kaldım."

Kahire Sulh Ceza Mahkemesi, dün Cinina’yı görev yaptığı dönemde "yolsuzluk rakamlarıyla ilgili yalan haberler yayma" suçlamasıyla 1 yıl hapis ile 200 dolar para cezasına çarptırmıştı. Mahkeme ayrıca Cinina’nin tutuksuz yargılanabilmesi için yaklaşık 100 dolar nakdi kefalet ödemesine hükmetmişti.

Mısır’da 3 Temmuz 2013’te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan, ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminden kalma son üst düzey bürokrat olan Cinina’nın başkanlığını yaptığı Sayıştay tarafından geçen yıl aralık ayında yayınlanan raporda, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi döneminde 70 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldığı belirtilmişti.


Söz konusu raporun ardından Cumhurbaşkanı Sisi tarafından bir komisyon oluşturulmuş, bir ay sonra çalışmalarını tamamlayan komisyon, Sayıştay raporunun gerçekleri yansıtmadığı yönünde bir rapor hazırlamıştı. Ardından Cinina’nın aleyhinde görevden alınması talebiyle dava açılmış, Cumhurbaşkanı Sisi 29 Mart’ta Cinina’yı görevden almıştı.


Cinina, Mursi tarafından atanan ve bundan sonraki süreçte görevinden alınmayan son üst düzey tek yetkili olarak biliniyordu. Normalde eylül ayına kadar görevini sürdürmesi beklenen Cinina, Mursi tarafından bu göreve 6 Eylül 2012’de atanmıştı.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler