SON DAKİKA

Mısır’da gözaltında tutulan Sudanlılar

22 Ağustos 2018, Çarşamba - 08:25
KAHİRE (AA) - Mısır makamlarının, Mısır ile Sudan arasında tartışmalı bölge olan Halayib Üçgeni'nde 6 ay önce gözaltına alınan 300 Sudanlıyı serbest bıraktığı bildirildi.

Sudan'ın Kahire Başkonsolosu Abdulhamid el-Beşeri, yaptığı basın açıklamasında, Mısır makamlarının 6 aydır gözaltında tutulan 300 Sudanlıyı salıverdiğini belirtti.

Serbest bırakma kararının geçen ay iki ülke arasında Sudan'ın başkenti Hartum'da yapılan ortak konsolosluk komitesi toplantıları neticesinde alındığını kaydeden Beşeri, serbest kalanların, Kustul Sınır Kapısı'ndan Sudan'a teslim edileceğini aktardı.

Mısırlı emniyet kaynakları da geçen haziran ayında "yasa dışı yollardan ülkeye sızmak, kara sularına girmek" suçlamalarıyla gözaltına alınan söz konusu kişilerin tesliminin ilerleyen günlerde gerçekleşeceğini duyurdu.

- Halayib Üçgeni

Mısır ile Sudan arasındaki sorunlu bölge olarak bilinen Kızıldeniz sahilindeki Halayib Üçgeni, zaman zaman iki ülkeyi siyasi ve askeri olarak karşı karşıya getiriyor.

20 bin 850 kilometrekarelik bölgede Halayib, Ebu Ramad ve Şelatin beldeleri yer alıyor. Siyasi ve idari olarak Mısır egemenliğindeki bölgede Beşşarin, Hamdavib ve Şinitrab gibi farklı Sudani ve Nubi kabileler yaşıyor.

Mısır yönetimi bölge sakinlerine elektrik, su ve iskan gibi karşılıksız hizmetler veriyor. Bu bölge insanına Mısır'da başka hiçbir vilayette görülmeyen işsizlik maaşı ve öğrencilere eğitim yardımı gibi teşvik edici kolaylıklar sağlanıyor. Ücretsiz sağlık hizmetleri de Mısır'da sadece bu bölgede görülüyor. Söz konusu hizmetler nedeniyle bölge Sudan'dan ciddi göç alıyor.

Halayib Üçgeni, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkati çekiyor. Bölgede altın, uranyum, grafit, krom, nikel, demir cevheri ve barit gibi çok sayıda farklı madenlerin bulunduğu belirtiliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler