SON DAKİKA

Muğla Açık Cezaevi yıkılsın, modern cezaevi yapılsın

18 Temmuz 2018, Çarşamba - 19:25
TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu raporunda, Muğla Açık Cezaevinin yıkılması ve yerine modern cezaevi yapılması önerisinde bulunuldu.

Komisyon, Muğla Açık ve E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporunu tamamlandı.

Raporda, komisyon bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonunun, her iki cezaevindeki incelemelerine ve değerlendirmelerine yer verildi.

Muğla Açık Ceza İnfaz Kurumunun dört tarafının 2,5 metre yüksekliğinde tel örgü ve üzerinde dikenli tel ile çevrildiği, cezaevi güvenliği ve gözetimi için 32 kamera bulunduğu, ancak bu sayının yetersiz kaldığı belirtilen raporda, "Kurumdan 2017 yılında 58 hükümlü Muğla E Tipi Kapalı Cezaevine iade edilmiş; 84 hükümlü ise firar etmiştir." denildi.

Raporda, hükümlülerin odalarında banyo bulunmadığı, banyo ihtiyacının 20 kişi kapasiteli kurum hamamında giderildiği ifade edilerek, şöyle devam edildi:

"Sıcak su, hükümlülerin kurum hamamında en az üç günde bir banyo yapabileceği şekilde verilmektedir. Ayrıca her sabah yaklaşık bir saat sıcak su verilmektedir. Hamamın kapasitesi kurum mevcudu düşünüldüğünde yetersiz kalmaktadır."

Cezaevinde arı yetiştiriciliği, bağlama eğitimi, doğalgaz yakıtlı kalorifer ateşçisi, katı yakıtlı kalorifer ateşçisi, bakır işlemeciliği, girişimcilik kursu, iş güvenliği ve işçi sağlığı kursu, organik tarım, saç sakal kesimi, sebze fidesi üretimi gibi farklı alanlarda 55 kurs açıldığı belirtilen raporda, bir dönümü sera olarak kullanılan yaklaşık 20 dönümlük arazide tarım yapıldığı bildirildi.

Raporda, odalarda 3 katlı ranzalar bulunduğu ve tavana karar uzanan ranzaların ciddi sağlık ve güvenlik riski oluşturduğu belirtildi.

Tutuklu ve hükümlülerin; darp, dayak, cebir, şiddet ve baskı görmediklerini vurgulanan raporda, cezaevi görevlilerinin kendilerine karşı davranış ve üsluplarının yerinde olduğuna işaret edildi.

- "Kapasite 728, kalan 976"

Raporda, Muğla E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yapılan incelemelere de yer verildi.

Cezaevinin arttırılmış kapasitesi 728 kişi olmasına rağmen, cezaevinde 976 kişinin kaldığına dikkat çekilen raporda, "Cezaevi kütüphanesinde 5 bin 580 kitap bulunmaktadır. Mahpuslar kütüphanede bulunan listelerden kitap seçerek, dilekçe ile talep etmek suretiyle kitaplardan yararlanabilmektedirler. Bu kapsamda, 2017 yılında 6 bin 989 kitap okunmuştur." denildi.

Tutukluların cezaevi görevlilerince işkence ve kötü muameleye maruz kalmadıklarını ifade ettikleri vurgulanan raporda, "Tutuklular, verilen suyun kireçli olduğunu, içinden solucan çıkabildiğini; haftada 2 gün ikişer saat verilen sıcak suyun yetersiz kaldığını; sıcak su veriliş günü ve saatinin artırılması gerektiğini belirtmişler ve acil sıcak su ihtiyacı durumunda konuyu idareye aktarmalarına rağmen olumlu cevap alamadıklarından şikayet etmişlerdir." görüşüne yer verildi.

- "Dayak ve şiddet olmaması memnuniyet verici"

Raporda, her iki cezaevinde yapılan gözlemler ve görüşmeler neticesinde şu sonuçlara ulaşıldığı belirtildi:

- Görüşülen hiçbir tutuklu ve hükümlü tarafından darp, dayak, cebir ve şiddet iddiasının dile getirilmemesi memnuniyet vericidir.

- Muğla Açık Cezaevinde çok sayıda tadilat yapılmakla beraber, ısıtma sistemi ile banyo yetersizliğinin giderilmesi ve ilave ödenek çıkartılarak ek idari hizmet binası inşaatının tamamlanması suretiyle hükümlülerin barındırılmasında iyileştirme sağlanması gerekmektedir.

- Yapılan tadilatların ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığı hususu da dikkate alınarak, Muğla Açık Cezaevinin uzun vadede yıkılması ve yerine modern bir ceza infaz kurumunun yapılması değerlendirilebilir.

- Muğla E Tipi Kapalı Cezaevinde kuyu suyu yerine şehir şebekesinden su verilmesi için çalışmalar yapılması memnuniyet vericidir. Bununla birlikte mevcut drenaj sisteminin yetersizliği nedeniyle sıcak ve soğuk suyun sınırlı süreyle verilmesi zorunluluğunun ortadan kalkmayacağı belirtilmiştir. Suyun veriliş süresinin arttırılması için gerekli altyapı çalışmaları yapılmalıdır.

- Cezaevinde, kadın mahpuslar için sıcak su verilen sürenin artırılması ve kantinde satılan özellikle kozmetik ürünleri ile hijyenik ürünlerin ihtiyaçlara cevap verecek şekilde çeşitlendirilmesi yerinde olacaktır.

- Cezaevinde mahpuslarca sıklıkla dile getirilen sağlık hizmetlerine ilişkin sorunların giderilmesi için kurum doktoru istihdamı, farklı uzmanlık alanlarındaki doktorların belli aralıklarla kuruma gelmesi ve kurumun sağlık teçhizatı yönünden güçlendirilmesi üzerinde durulabilir.

- Cezaevinde sportif faaliyetler için ayrılmış açık veya kapalı bir mekan bulunmaması ıslah çalışmalarını olumsuz etkileyecek önemli bir eksikliktir.

- Ülke genelinde ceza infaz kurumlarında yaşanan kalabalıklaşmanın önlenmesi açısından, devam eden yeni ceza infaz kurumu inşaatı çalışmalarının hızlandırılması yerinde olacaktır.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler