SON DAKİKA

Musul’daki Hristiyanlar referandumun bölgelerini kapsamasını istemiyor

27 Ekim 2017, Cuma - 00:40
ERBİL (AA) - Irak’ın Musul vilayetindeki bazı Hristiyanlar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) kendilerine ait bölgelerde referandum yapmasına karşı çıkıyor.

Musul vilayetindeki Hristiyanları terör örgütü DEAŞ’tan kurtarmak için kurulan Babilyon Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, "Kürtlerin 25 Eylül tarihinde düzenleyeceği referandumla kendi kaderlerini tayin etmelerine saygı duyuyoruz ancak referandumun Hristiyanlar başta olmak üzere Ninova (Musul) Ovası’ndaki diğer sakinlere dayatılması kabul edilemez." ifadeleri kullanıldı.

Referanduma destek için Ninova Ovası’nda daha önce toplanılan imzalara da yer verilen açıklamada, "Destek imzaları, baskı ve korku altında toplanmış olabilir." denildi.

IKBY’nin düzenlemek istediği referandumun sadece bölgesel yönetimin resmi sınırları içerisinde yapılmasının daha uygun olduğunun belirtildiği açıklamada, "Referanduma, Ninova Ovası’nın da dahil edilmesine göz yummayacağız. Ovanın çekişmelerden uzak tutulması gerekiyor." ifadelerine yer verildi.

DEAŞ’ın saldırılarını bertaraf etmek için Musul’un doğusundaki Hristiyan Hamdaniye ilçesinde kurulan Babilyon Hareketi’ne Reyan Keldani başkanlık yapıyor.

Söz konusu hareketin, İran destekli ve mezhepçi yaklaşımıyla bilinen Haşdi Şabi’ye bağlı Ketayib Babilyon adında bir silahlı gücü de var. Ancak yeni kurulmuş olmasından dolayı hareketin mecliste herhangi bir temsiliyeti bulunmuyor.

Musul’un doğusundaki Hamdaniye ve Telkeyf ilçelerini içine alan Ninova Ovası, Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasındaki tartışmalı bölgeler arasında yer alıyor.

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi de daha önce yaptığı açıklamada, bölgede çatışma ve çekişmelerin olmasından dolayı Musul vilayetinde referandumun yapılmamasını talep ettiklerini belirtmişti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran’da siyasi partilerle yaptığı toplantı sonrası tartışmalı bölgeler dahil olmak üzere 25 Eylül’de referandumun yapılacağını duyurmuştu.










Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler