SON DAKİKA

Musul’u DAEŞ’ten kurtarma operasyonu

31 Temmuz 2016, Pazar - 05:00
ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dış İlişkiler Sorumlusu Fellah Mustafa, terör örgütü DAEŞ’in elinde tuttuğu Musul kent merkezine yapılacak olası bir operasyonda yaklaşık 1 milyon kişinin iç göçmen statüsüne düşebileceği uyarısında bulundu.

Mustafa, bölgedeki muhtemel insani krizin önüne geçilmesi için Erbil kentine gelen İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Christos Stylianides ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Irak güvenlik güçlerinin terör örgütü DAEŞ’in elinde tuttuğu Musul kent merkezine yapacağı olası bir operasyonda yaklaşık bir milyon kişinin iç göçmen statüsüne düşebileceğini belirten Mustafa, bu kişilerden yarısının Kürt bölgesine gelmesini öngördüklerini söyledi.

Operasyonun kesin tarihine dair net bilgiye sahip olmadıklarını aktaran Mustafa ancak operasyondan önce uluslararası toplum ve yardım kuruluşlarının desteğiyle tam bir hazırlık yapılması gerektiğini dile getirdi.

Irak’taki insani krizle başa çıkılması için Avrupa Birliğinin mali yardımda bulunma sözü verdiğini dile getiren Mustafa, şunları ifade etti:

"Washington’daki DAEŞ zirvesi toplantısında yaklaşık 104 milyon avroluk bir bağışta bulunacağı sözü verildi. Yapılacak bağış Bağdat veya Erbil hükümetine gönderilmeyecek ancak İnsani Kriz Ortak Mücadele Merkezi tarafından sunulacak projelerin uygulanması için harcanacak."

IKBY’deki iç göçmen ve sığınmacıların giderlerinin karşılanması için aylık 117 milyon dolar yıllık ise yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Mustafa, "Bölgedeki ekonomik kriz ve Bağdat ile yaşanan bütçe krizinden dolayı bu para temin edilemiyor." diye konuştu.

- Musul’dan kaçanlara AB’den insani yardım

İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Christos Stylianides de bölgedeki insani krizi sahada görmek ve birinci kaynaktan bilgi almak için Erbil’i ziyaret ettiklerini belirtti.

Muhtemel Musul operasyonu öncesinde insani krizin önlenmesinin önemini vurgulayan Stylianides şunları kaydetti:

"Hükümet yetkilileriyle yaptığımız görüşme sırasında, kent merkezine yapılacak kurtarma operasyonunun başlaması sırasında herhangi bir insani krizin meydana gelmemesi için iyi bir şekilde hazırlık yapılması kararı aldık. Söz konusu operasyona ilişkin bölgedeki hükümetin endişeleri aynı zamanda bizim de endişelerimizdir. Musul’dan kaçan sivillere AB, barınak, yiyecek, içecek ve diğer temel ihtiyaçlar konusunda yardımda bulunacak."

Stylianides ve beraberindeki heyet dün geldikleri Erbil’de IKBY Başkanı Mesut Barzani ve diğer hükümet yetkilileriyle görüşmüştü.


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler