SON DAKİKA

Myanmar’da etnik gruplarla barış

31 Temmuz 2016, Pazar - 00:06
YANGON (AA) - Myanmar’da Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, daha önce barış müzakerelerine katılmayacağını açıklayan iki isyancı grubun liderleriyle görüştü.

Suu Çii ve Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, Birleşik Wa Eyaleti Ordusu (UWSA) ve Ulusal Demokratik İttifak Ordusunun (NDAA) liderleriyle başkent Nepido’da bir araya geldi.

NDAA Sekreteri Kyi Myint, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu, mevcut hükümetle yaptığımız ilk görüşme." diyerek, iki etnik isyancı grubun, ağustos ayı sonunda planlanan 21. Yüzyıl Panglong Konferansına katılacağını teyit etti.

Kyi, iki grubun, eski Devlet Başkanı Thein Sein döneminde yapılan barış görüşmelerine katılmamıştı. Buna, isyancı grupların faaliyet gösterdiği bölgelerde askeri yönetimle 1989 yılında varılan ateşkesten bu yana herhangi bir çatışma yaşanmaması neden gösterilmişti.

Sürecin artık siyasi diyaloğa dönüşmeye başlamasından ötürü gelecek ay düzenlenecek barış konferansına katılacaklarını söyleyen Myint, "Temsilcilerimiz, cumartesi günü Devlet Başkanı Htin Kyaw ile görüşecek." dedi.

Bu arada ülkede 18 etnik silahlı grup, Panglong Konferansından önce bugün Kaçin Bağımsızlık Ordusunun kontrolündeki Mai Ja Yanng’da dört gün sürecek görüşmelere başladı.

Toplantılarda, barış konferansından önce federal-demokratik devlet için anayasanın temel ilkelerinin, güvenlik ve savunma için de temel prensiplerle siyasi diyalog çerçevesinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Myanmar’da bir önceki hükümet, sekiz isyancı örgütle Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalamıştı. En etkilileri dahil en az 13 grup, anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

Ülkedeki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.

Suu Çii’nin yeni hükümeti, isyancılarla barışı öncelikleri arasına almıştı.























Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler