SON DAKİKA

Myanmar’da radikal Budistlerin “Rohingya“ protestosu

04 Mayıs 2016, Çarşamba - 14:44
YANGON (AA) - Myanmar’da yetkililer, ABD’nin Yangon Büyükelçiliğine ’Rohingya’ ifadesini kullanmaktan kaçınması tavsiyesinde bulundu.

Myanmar Times gazetesinin haberine göre, ülkedeki Müslüman azınlık için "Rohingya" (Arakanlı Müslümanlar) ifadesinin kullanılmasına karşı çıkan radikal milliyetçi Budistlerinn Yangon’daki ABD Büyükelçiliği önünde yaptıkları protestonun ardından Myanmar’ın Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçilikten üst düzey görüşmelerde bu ifadeyi kullanmamasını istedi.

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Soe Lynn Han, "ABD Büyükelçiliğine, kullandıkları ifadenin ülkedeki milli uzlaşmayı desteklemediğini ilettik, onlar da talebimizi dikkate aldıklarını söyledi." diye konuştu.

İfade kullanımıyla ilgili talebin yeni kurulan hükümetin resmi politikası olup olmadığına dair sorulara cevap vermekten kaçınan Soe Lynn Han, bunun Dışişleri Bakanı ve devlet başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Su Çi’nin politikası olduğunu belirtti.

Arakan (Rakhine) eyaletinde bulunan ve zulüm gören Müslüman azınlık için "Rohingya" (Arakanlı Müslümanlar) ifadesinin kullanmasına karşı çıkan yaklaşık 500 radikal milliyetçi Budist, geçen hafta ülkenin en büyük kenti Yangon’daki ABD Büyükelçiliği önünde protesto düzenlemişti.

Eyaletteki Müslümanları ülkenin vatandaşı olarak görmeyen ve Rohingyalara, Bangladeşli anlamındaki "Bengali" diyen Budist milliyetçiler, ABD Büyükelçiliğinin Myanmar hükümetine ve halkına saygı duymasını istemişti.

ABD Büyükelçiliği, Rohingya ifadesini, 19 Nisan’da Arakan eyaletinde meydana gelen tekne kazasında hayatını kaybedenler için yayımladığı başsağlığı mesajında kullanmıştı. Yerel kaynaklara göre, ölenlerin "Rohingyalar" olduğu belirtilen mesajda, "Arakan eyaletinde temel hizmetlere, pazara ve geçim kaynaklarına erişimi sınırlanan topluluklar, yaşam kalitelerini artırmak için bazen hayatlarını riske atmak zorunda kalmaktadır." ifadesine yer verilmişti.

Myanmar’ın batısındaki Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Budistlerin saldırılarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu.

Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM’ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar’dan kaçtı.


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler