SON DAKİKA

NATO PA 93. Rose-Roth Semineri Kosova’da başladı

22 Ekim 2016, C.tesi - 17:44
PRİŞTİNE (AA) – NATO Parlamenterler Asamblesi (NATO PA) 93. Rose-Roth Semineri, Kosova’nın başkenti Priştine’de başladı.

NATO ve Kosova Meclisi işbirliğinde ve İsviçre’nin destekleriyle başkentteki bir otelde düzenlenen seminerin açılışına, NATO PA Başkan Yardımcısı Paolo Alli, Avrupa Birliği (AB) Kosova Delegasyon Şefi Nataliya Apostolova ve Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli’nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

NATO PA Başkan Yardımcısı Alli, semineri "tarihi bir an" olarak nitelendirerek, Kosova’daki olumlu gelişmelerin ve Belgrad diyaloğunun desteklendiğini ifade etti.

Kosova’da yeni gelişmelerin kaydedildiğini söyleyen Alli, "Her ne kadar bazı zorluklar olsa da Kosova güvenlik açısından istikrarlı durumda. NATO bölgede önemli rol oynamaya devam ediyor. Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) varlığının sakin ve güvenli bir ortam açısından hayati katkısı da kabul ediliyor." dedi.

AB Kosova Delegasyon Şefi Apostolova da bakış açılarının net olduğunu belirterek, AB’nin Batı Balkan ülkelerinin üyelik sürecindeki reformlarının desteklenmesi amacıyla yardım araçları sunduğunu aktardı.

Söz konusu yardımların 11.7 milyar dolara kadar çıkabileceğine işaret eden Apostolova, "Yardımlar 2020 yılında kadar kullanılabilecek ve bunun 650 milyon doları Kosova’ya tahsil edildi." dedi.

Kosova Meclis Başkanı Veseli ise Kosova’nın "yabancı savaşçı" gönderimini ve terör gruplarının finanse edilmesini engelleyen yasayı çıkaran ilk ülke olduğunu anımsatarak, "Kosova, hiçbir zaman teröre adam toplama kaynağı olmamıştır." ifadesini kullandı.

Ülkesinin komşularıyla son derece iyi ilişkilere sahip olduğuna değinen Veseli, Sırbistan ile ilişkilerini geliştirmek için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Veseli, Kosova’nın kendi ordusunu oluşturmaya hazır olduğunu ve bunun için fikir birliğine ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.

Seminer kapsamında düzenlenen "Kosova’nın Avrupa-Atlantik bakış açısının değerlendirmesi ve onaylanması" konulu oturumda konuşan NATO PA Kosova Delegasyonu Başkanı ve Kosova Meclisi Başkan Yardımcısı Cavit Haliti de şunları kaydetti:

"Seminer, hem Balkan ülkeleri hem de NATO ve AB üyelerine istikrarın sadece Kosova’da gerekli olduğunu değil, aynı zamanda bölge ve ötesinin güvenlik ve istikrarı için de önemli olduğunun mesajını iletecek."

NATO PA 93. Rose-Roth Semineri, 21 NATO üyesi ülkeden parlamenterler ve NATO ortağı ülkelerin milletvekillerinin katılımıyla 24 Ekim’e kadar devam edecek. Seminer kapsamında farklı konularda oturumlar düzenlenecek.





Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler