SON DAKİKA

Odeabank’tan yenilenebilir enerji projelerine finansman desteği

27 Ekim 2016, Perşembe - 16:20
İSTANBUL (AA) - Odeabank, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini artıracak projelere finansman desteği sağlamaya devam ediyor.

Odeabank açıklamasına göre, güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik projelerde faaliyet gösteren Tekno Ray Solar, Odeabank’tan sağladığı 12 milyon dolarlık proje finansmanı kredisiyle Konya’da, toplam 20.4 megavat (MW) elektrik üretim kapasitesine sahip iki Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı gerçekleştirdi.

Tekno Ray Solar’ın santrallerinden Altınekin GES 8,4 MW’lık kurulu kapasitesiyle yılda 14 milyon 154 bin kWh elektrik üretecek. 12 MW’lık kurulu kapasiteye sahip Cihanbeyli GES’in ise yılda 19 milyon 944 bin kWh elektrik üretmesi öngörülüyor.

İnşa sürecinin tamamlanmasını ve santrallerin faaliyete geçmesini kutlamak amacıyla Odeabank ve Tekno Ray Solar arasında düzenlenen törende konuşan Odeabank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim kapasitesini, güneş gibi temiz ve çevreci bir kaynakla artıracak olan bu projenin finansmanına katkı sağlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmenin sürdürülebilir bir ekonomi inşa etmenin olmazsa olmazlarından biri haline gelmiş durumda olduğunu ifade eden Özkaya, Türkiye gibi tükettiği enerjinin büyük bölümü ithal kaynaklara dayanan ve her yıl enerji ithalatına milyarlarca dolar kaynak ayırmak zorunda kalan ülkeler için bu tür yatırımların çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu nedenle Tekno Ray Solar’ın GES projelerini ilk günden bu yana çok önemsediklerini anlatan Özkaya, projelerin hayata geçmesine katkı sağladıkları için çok mutlu olduklarını aktardı.

Tekno Ray Solar’ı, ekonomiye büyük faydalar sağlayacak ve aynı zamanda çevreyi de koruyacak projeler gerçekleştirdiği için tebrik eden Özkaya, Türkiye ekonomisi için katma değer yaratmayı amaçlayan ve sürdürülebilirliği destekleyen bir banka olarak yenilenebilir enerji projelerini desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

Tekno Şirketler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Altay Coşkunoğlu ise Türkiye’nin enerji stratejisini doğru planlaması ve her sene enerji ithalatı için ödediği tutarın GES yatırımlarında kullanabilmesi durumunda enerji ithalatının yüzde 75 azaltabileceğini dile getirdi.


Coşkunoğlu şunları kaydetti:

"Güneşi olmayan Almanya’nın 44 GW kurulu GES gücüne sahip olduğu, Çin’in toplam yatırımlarının 50 GW’yi aştığı ve sadece 2016 yılında ABD’nin 20 GW yatırım yaptığı günümüzde, ülkemizin güneş ışınım oranlarını da göz önünde bulundurursak, Türkiye’de GES yatırımlarının önünün açılması gerektiği açıkça görülmektedir. Şu anda solar sektörüne sağlanan teşvikler sayesinde GES yatırımları, tüm enerji yatırımları arasında en hızlı geri dönüşü olan yatırım modeli haline gelmiştir. Bu nedenle güneş sektörünün daha da hızlı büyüyeceğini ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını kısa zamanda ortadan kaldıracağını hep beraber göreceğimizi düşünüyorum."






Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler