SON DAKİKA

“Olay yeri incelemede dünyayla yarışıyoruz“

24 Mayıs 2016, Salı - 12:16
AYDIN (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Tıp Uzmanı ve Adli Bilimciler Derneği (ADBİD) Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, adli bilimlerde Türkiye’nin bir atılım sürecinde olduğunu belirterek, olay yeri incelemede dünyayla yarıştıklarını söyledi.

Hancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adli tıpın, kamuoyunda sadece otopsi yapılan, yaralamalı olaylarda raporu beklenen bir kurum olarak tanındığını ancak son dönemde sadece tıp değil fen ve sosyal bilimleri de çatısı altına alarak adli bilimler başlığı altında faaliyet gösterir hale geldiğini bildirdi.

Adaletin en kısa sürede yerine gelmesi için çalıştıklarını, bunu bilim ve teknolojiyi kullanarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Hancı, Türkiye’nin bu alanda iyi bir noktada olduğuna işaret etti.

"Olay yeri incelemede dünyayla yarışıyoruz." diyen Hancı, şöyle konuştu:

"Bir kan damlasından kişinin nüfus kağıdına ulaşabiliriz. Yüz tanıma sistemlerini etkin kullanıyoruz. Bununla yetinmiyoruz. Dünya standartlarının üstüne de çıkmak istiyoruz. Düzenlediğimiz kongrelerde jandarma, polis, adli bilimciler ve hukukçuları bir araya getirerek bilgileri sürekli yeniliyoruz ve bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Jandarma ve emniyetimizin elindeki imkan ve teknoloji dünya ölçeğinde. Son derecede gelişmiş tekniklerimiz var.

Bizim amacımız Avrupa’yı takip etmek değil, biz daha ileriye gidelim, onlar bizi takip etsin. Mesela son dönemde bu üzücü patlama olaylarını aydınlatmak gibi pek çok konuda ne kadar ileride olduğumuzu gösterdik. Balistik konusunda, patlama olaylarını inceleme konusuyla felaket kurbanlarının kimliklendirilmesi konusunda da Avrupa’dan ileride olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz."

- Bomba dedektörleri

Prof. Dr. Hancı, terör saldırıları ve canlı bomba olaylarına karşı önleyici teknolojiler konusunda tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de araştırmaların devam ettiğini, yeni nesil dedektörlerin geliştirilmesi için umutlu adımların atıldığını bildirdi.

Bombaları uzaktan tespit edebilen dedektörlerin polis ve jandarma tarafından kullanılmaya başlandığını söyleyen Hancı, "Artık bombaları uzaktan tespit edebilen bu dedektörler sayesinde daha güvendeyiz. Bunları daha da geliştirirsek patlama olmadan engelleme şansımız olacak. Patlama olduktan sonra olay yerinin incelenmesi kolay. Önemli olan olay olmadan önce önleyebilmek. Adli bilimler artık bu konuya odaklanıyor." diye konuştu.

Nükleer adli bilimler sayesinde radyasyonu ölçülerek bir mezarın kaç yıl önce kapatıldığını dahi saptayabildiklerine işaret eden Prof. Dr. Hancı, "Her temas bir iz bırakır. Kusursuz cinayet yoktur. Adli bilimlerden kaçış mümkün değildir." diye konuştu.

Adli bilimlerin bir çalışma alanının da dedektör köpeklerinin yetiştirilmesi olduğunu anlatan Hancı, Türkiye’de bomba ve uyuşturucu köpeğinin çok iyi yetiştirildiğini ancak ceset tespit eden köpekleri yetiştirmekte sıkıntıların olduğunu, bu konuda emniyet ve jandarmaya destek olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler