SON DAKİKA

Olimpiyatlar başlamadan Rio’nun yıldızı oldular

30 Temmuz 2016, C.tesi - 22:56



ANKARA (AA) - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Türk sporu, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na giden yolda, olimpiyat tarihinin "ilkler"ini yaşadı.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde, 5-21 Ağustos tarihlerinde yapılacak 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katılacak milli takım kafilesindeki bazı sporcular, kota alma sürecinde elde ettikleri başarılarla, oyunlar başlamadan Türk spor tarihine geçti.

Kendi branşında ilk kez kota alan, yıllar süren kota özlemine son veren ve farklı alanlarda "ilkler"e imza atan sporcular, şimdiden milli takım kafilesinin yıldızı haline geldi.

Eskrimde, kadınlar flöre dalında olimpiyatlara kota alan İrem Karamete, Türk spor tarihine adını yazdırdı. Eskrime kota uygulaması getirildikten sonra olimpiyatlara katılma hakkı elde eden ilk Türk sporcu olan İrem, aynı zamanda 1984 Los Angeles Olimpiyatları’nın ardından, 32 yıl sonra olimpiyatlarda mücadele verecek ilk milli eskrimci unvanını elde etti.




- Lasma Liepa’dan "ders" gibi kota




Kanoda olimpiyat mücadelesi verecek Letonya asıllı Lasma Liepa, Türk spor tarihinde olimpiyatlarda yarışacak ilk milli kanocu oldu. Lasma Liepa, yaşının büyük olması gerekçesiyle ülkesi tarafından milli takımdan çıkarılınca ay-yıldızlı formayı tercih etti ve olimpiyat kotası aldı. Letonya’nın ise tarihinde, olimpiyatlara kota alan bir kadın sporcusu bulunmuyor.

Teniste Çağla Büyükakçay, olimpiyatlara katılma hakkı kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Çok iyi bir sezon geçiren ve topladığı puanlarla dünya sıralamasında ilk 67 sporcu arasına giren Çağla, olimpiyatlarda milli formayı giyecek ilk Türk tenisçi olarak tarihe adını yazdırdı.

Milli sporcu Ferhat Arıcan, Rio’ya kota alarak, erkekler cimnastikte 108 yıllık olimpiyat özlemini bitirdi. 1908 Londra Olimpiyatları’nda Aleko Mulos ile cimnastik branşında yer alan Türk Milli Takımı’nda, 108 yıl aradan sonra bir erkek cimnastikçi olimpiyatlarda mindere çıkacak. Türk cimnastiği ayrıca kadınlarda Göksu Üçtaş’tan sonra Tutya Yılmaz ile 2. kez olimpiyatlarda madalya mücadelesi verecek.

Tutya Yılmaz’dan (17) sonra olimpiyat kadrosunun en genç sporcuları arasında yer alan İlke Özyüksel ise oldukça zorlu bir branş olan modern pentatlonda kota almayı başardı. 19 yaşındaki İlke, atıcılık, eskrim, serbest stil yüzme, binicilik ve koşudan oluşan 5 yarışı içeren mücadelede kota alarak, Türkiye’de bunu başaran ilk sporcu olarak dikkati çekti.




- Binicilikte 56 yıl sonra gelen başarı




Türk biniciliği, Ömer Karaevli ile 56 yıl aradan sonra olimpiyatlara katılma hakkı kazandı.

Milli binici, "Dadjak Ter Puttenen" isimli atıyla katıldığı 75 yarışmada toplam 927,25 puana ulaşarak, engel atlama dalında kota elde etti. Binicilikte son olarak 1960 Roma Olimpiyatları’nda, ferdi atlama dalında Cevdet Sümer "Zambak", Nail Gönenli "İnka", Salih Koç ise "Polat" isimli atlarla Türkiye adına yarışmıştı.

Yüzmede elde ettiği başarılarla göz dolduran Ukrayna asıllı milli sporcu Viktoria Zeynep Güneş, kadınlar 100 ve 200 metre kurbağalama ile 200 ve 400 metre karışık branşlarında olimpiyat A barajını geçerek, bunu başaran ilk Türk sporcu oldu.

Rio’da final yüzme ihtimali oldukça yüksek olan milli sporcu, finale yükseldiği takdirde 2. kez Türk spor tarihine geçecek.

Atletizmde ise Türkiye, maraton branşında, olimpiyat tarihinde ilk kez tam kadro koşacak. Türkiye’yi maratonda, erkeklerde Bekir Karayel, Ercan Muslu, Kaan Kigen Özbilen, Mert Girmalegesse, Serkan Kaya ve Yavuz Ağralı, kadınlarda ise Esma Aydemir, Meryem Erdoğan, Sultan Haydar ve Nilay Ersun temsil edecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler