SON DAKİKA

Ömrünü ahşap oymacılığa adadı

29 Eylül 2016, Perşembe - 13:48
BAYBURT (AA) - ABDULKADİR NİŞANCI - İslam ülkelerinin çoğunda büyük önem verilen, Anadolu’da da Selçuklular döneminde gelişip kendine özgü bir niteliğe ulaşarak Osmanlılar’da yaygın olarak kullanılan ahşap oymacılık sanatına kendisini adayan 64 yaşındaki Salih Zeki Tekin, bu sanatın yaşatılmasını istiyor.

Teknolojik gelişmelerinde etkisiyle günümüzde bu sanatı icra edenler yok denecek kadar az olsa da 1963 yılında daha ortaokul öğrencisiyken bir marangoz atölyesinde aldığı ahşap kokusunun etkisiyle ahşap oymacılığına başlayan Tekin’in "hakkak"lık yolculuğu ise İstanbul’da inşaat mühendisliği okuduğu yıllarda bir camide gördüğü ahşap üzerine yazılmış hüsn-i hatlarla başladı.

Kendi yazdığı hatları ahşaba işleyen ve aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı olan Tekin, ahşap kokusuyla başlayan, ardından da hakkaklığa açılan yolculuğunu sergi için geldiği memleketinde AA muhabirine anlattı.

Tekin, ahşap oymacılığında ilk olarak Selçuklu ve Osmanlı motifleri yaparak başladığını belirterek, "Bir gün İstanbul’da bir camide ahşaba yazılmış hüsn-i hatlar gördüm. Dedim ki ben bunu kağıda yazıyorum neden ahşaba yazıp oymayayım? O günden beri benim kağıdım ahşap oldu." dedi.

Ahşap haricinde hat çalışması yapmadığını dile getiren Tekin, yaptığı çalışmaları sergilemediği için zamanla çevresinden eleştiriler almaya başlaması üzerine ilk kişisel sergisini 2012 yılında İstanbul’da, doğup büyüdüğü memleketine minnet borcu olarak da 8’nci sergisini Bayburt’ta sanatseverlerin beğenisine sunduğunu söyledi.

- "Tek amacım gençlere bunu aşılamak, öğretmek"

Tekin, sergilerini de asla satış amaçlı yapmadığını, bu sanatı gelecek kuşaklara aktarmak amaçlı olduğuna vurgu yaparak, "Ben bunu satış amaçlı yapmıyorum. Tek amacım gençlere bunu aşılamak, öğretmek. Gelsin görsünler ve ölmüş olan bu sanatı yaşatsınlar diye gayret ediyorum. Benim bütün amacım bu" ifadelerini kullandı.

- "Osmanlı usulü çalışıyorum, makine kullanmadan iskarpelayla yapıyorum"

Ahşap oyma hat sanatının günümüzde Türkiye’de yaygın olmadığına dikkat çeken Tekin, "İşte ben ona üzülüyorum. Şu anda mesela bazı arkadaşlarımız kıl testereyle keserek yapıştırıyorlar. Ben tamamen Osmanlı usulü, klasik dediğimiz usulle çalışıyorum ve makine kullanmadan, iskarpelayla yapıyorum. Yine benim kullandığım ahşaplar antik, her yerde bulunabilen ağaçlar değil. Örneğin Aliağa gemi sökümünden 200 yıllık ahşabı gidip alıyorum, onlara işliyorum. Ya da çok eski suyu alınmış, rutubeti alınmış kıtır kıtır ahşaplar bulup onlara işliyoruz" diye konuştu.

Tekin, tek dileğinin geleneksel usulleri kullanarak bu sanatı yaşatanların sayısının artması olduğunu dile getirerek, "Keşke bu sayı uzasa, büyüse, gelişse. Bazıları bilgisayara veriyor öbür taraftan aynı ayeti çıkarıyor. Ben uğraşıyorum beş, altı ay. Bazı eserler zor oluyor, zaman alıyor. Mesela rika kolay bir hat ama bir celi sülüs veya sülüs zor bir hat. Yani hattın zorluk derecesi süreyi uzatıyor, 20 günde de yapılan eser var, üç buçuk yıl süren eser de var." dedi.

- Dubai, Riyad, Katar, Berlin ve New York’ta sergi açacak

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan ve İstanbul’da yapımı devam eden Çamlıca Camisi’nin 2017 yılında yapılacak açılışında ahşap oyma sanatı alanındaki dünya rekoru çalışması ile katılacağını ifade eden Tekin, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bir dünya rekorum var, Peygamber Efendimizin hilye-i şerifi. Bu dünyada bir ilk. Ahşabı yekpare 2 metre 20 santim boyu, 103 santim eni, 6 santim kalınlığı, maun sapelli, Türkiye’de bulamadım bu ağacı Afrika’dan getirdim. Bunu bu sene Çamlıca Camisi’nin açılışında sergileyecektik fakat cami bitmediği için 2017 yılının Kadir Gecesi’ne ertelendi. Onun yanında Çamlıca Camisi’nin açılışında 150 eserle Kadir Gecesi bir sergi açacağım. Yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı ile bir sergimiz var. Bunları kapattıktan sonra da Dubai, Riyad, Katar, Berlin ve New York’ta sergi programladık. Ben aynı zamanda sanatçı kartı sahibiyim Kültür Bakanlığı’ndan. Bakanlık kanalıyla Türkiye’yi temsil etme heyecanı inşallah yaşayacağız."

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler