SON DAKİKA

ÖNSİAD “Mukaddes Emanetler“ belgeseli çekecek

25 Mayıs 2018, Cuma - 19:20
İSTANBUL (AA) - Önder İş Dünyası Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÖNSİAD), "İstanbul’da 500 Saadet Yılı-Mukaddes Emanetler" belgeselini çekmeye hazırlanıyor.

ÖNSİAD yönetim binasında gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Şaban Kızıldağ, Topkapı Sarayı’nda korunmaya ve sergilenmeye devam eden Kutsal Emanetler’in, günümüze aktarılacağı belgesel projesinin, çok gerekli ve önemli olduğunu söyledi.

Bireysel olarak bir konuda dertlenmeyen insanın, toplumu da dertlendiremeyeceğini söyleyen Kızıldağ, Şair Necip Fazıl Kısakürek’in "Ağlayın, su yükselsin! Belki kurtulur gemi" mısralarını okudu. Kızıldağ, şairin şiirinde anlattığı gibi bir hassasiyetle, belgesel çalışmasıyla da yerli ve milli değerlere sahip çıkarak, ruh köküne bağlı olmanın önemini anlatmaya çalıştıklarını vurguladı.

Şaban Kızıldağ, Yavuz Sultan Selim’in 1517 yılındaki Mısır seferinin ardından İstanbul’a getirdiği ve sonraki dönemlerde sayısı sürekli artarak paha biçilmez bir hazine haline gelen "Kutsal Emanetler"e 500 yıldır Türkiye’nin ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, bilgisizlik ve bahanelerin ardına saklanmadan, "Kutsal Emanetler"e yakışır bir çalışmaya destek veren ÖNSİAD’a teşekkür etti.

Yaklaşık 27 yıldır "mazeret yok" dediğini ve dedirttiğini vurgulayan Kızıldağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim ’3-B’ belamız var, bunların birincisi ’bana ne’, ikincisi ’ben bilmem’, üçüncüsü ise ’bahaneler’dir. 500 yıldır bu ’Kutsal Emanetler’ bizde ve 57 ülkede toplam 1 milyar 700 milyon Müslüman var. ’Kutsal Emanetler’i ziyaret etmek ve görebilmek için bu Müslümanların yüzde kaçının şansı olabilir? Teknoloji, sinema, akıllı telefonlarda aplikasyonlar var. Bizim bu emanetleri, bu ümmete göstermek için bahanemiz olmamalıdır. Bunun için liderliğini Türkiye’nin yaptığı ve Türkiye’den de bir sivil toplum kuruluşu olan ÖNSİAD’ın belgesel için önderlik yapması çok önemlidir. Yıllardır derdi olan biri olarak, yine dertli bir yönetmen Cihat Zafer Demirel’in desteğiyle çalışmalara başladık. İnşallah projemizi ÖNSİAD ile birlikte daha ileriye taşıyıp, geliştireceğiz."

Dokuz yıldır, 16 akademisyenle 57 Müslüman ülke üzerinde araştırma yaptıklarını ve bu ülkelerin arasında Türkiye’nin de olduğunu aktaran Kızıldağ, Türkiye’nin dinamik, canlı, örnek, önder ve lider bir millet ve devlet olduğunu söyledi.

Şaban Kızıldağ, Türkiye’nin de içinde olduğu 57 ülke için 7 kategori belirlediklerini aktararak, şöyle devam etti:

"Milli gelir, teknoloji, eğitim, sağlık, spor, marka, katma değer kategorilerinde, acaba, bu 57 ülke ne üretiyor?’ diye sorduk. Dokuz yıldır alt alta üst üste koyduğumuz da bir sonuç var. Bu sonuç, 57 ülkenin totalde milli geliri, teknolojisi, eğitimi üst üste konduğunda 1 milyar 700 milyon nüfusun katma değeri 80 milyonluk Almanya’nın ürettiği katma değerin yarısıdır. Yani 40 milyonluk Almanya, 1 milyar 700 milyondan daha çok üretiyor. Almanya’nın geçen seneki milli geliri ise 3,1 trilyon dolar, 57 ülkenin toplam milli geliri ise 4,5 trilyon doların biraz üstü. 800 milyar dolarla Türkiye 1. sırada. 800 milyar dolar da geçen sene iPhone’nun dünya genelindeki satış cirosundan 21 milyar dolar eksik. Yani iPhone, 2016’da Türkiye milli gelirinden daha fazla üretim yapmış."

Kızıldağ, bütün bu verilerden elde edilen sonucun, bilgi ekonomisinin önemini işaret ettiğine vurgu yaparak, bilimin, öğrenmenin, öğretmenin, teknolojinin ve İslam dünyasıyla ilgili olarak dertlenmenin çok önemli bir vasıf olduğunu dile getirdi.




- "Belgeselin önemli ve güzel olacağını müjdeleyebiliriz"

2004 yılında Necip Fazıl Kısakürek’in "Üstad" isimli belgeselini çeken yönetmen Cihat Zafer Demirel de ÖNSİAD tarafından çekilecek olan belgeselin, 500 yıllık bir tarihi, kronolojik sırayla izleyicilere aktarılacağını belirtti.

Türk milletinin, Yavuz Sultan Selim’in İstanbul’a getirdiği emanetleri görmezden gelmeyeceğini vurgulayan Demirel, "Belgeseli yapmakla Müslümanların üzerindeki vebali alacak olan ÖNSİAD’a teşekkür ediyoruz. 1517 tarihiyle ilgili epey çalıştık. Bu belgeselin çok önemli ve güzel olacağını şimdiden müjdeleyebiliriz. Eğer layık olabilirsek de detay vermek istiyorum. Bu projede kabloyu taşıyan insanların dahi Topkapı Sarayı bahçesine değil, Karaköy-Sirkeci’den itibaren abdestsiz yere basmaması şartıyla ekip kurulacak, yoksa giremeyiz. Zaten kimse denemesin, deneyecek olursanız başaramayacağınızı görürsünüz." dedi.

ÖNSİAD Genel Başkanı Rasim Erdoğmuş ise 500 yıldır "Kutsal Emanetler"in İstanbul’da olduğunu hatırlatarak, Türkiye, İslam coğrafyası, ümmet ve millet adına güzel çalışmalar ortaya koymak istediklerini vurguladı.

Belgesel projesiyle belirlenen hedefleri de anlatan Erdoğmuş, şunları kaydetti:

"Kültürel bir çalışmayla toplumumuz, insanımızın, bu ülkenin sahip olduğu değerleri, medeniyet köklerinden nasıl beslendiğini ve bu köklerin altını doldurmak adına neler yapılabileceğini toplum görsün, gençlerimiz bilsin istedik. ’Kutsal Emanetler’ İstanbul’a nasıl gelmiş, kim, neden, nasıl ve niye getirmiş, Emanetler neyi ifade ediyor, zihin arkasında bilmemiz gerekenler neler? ’Medeniyet köklerimizi unutmayalım, beslenelim, geleceğe taşıyalım!’ ifadesi havada kalmasın istedik ve ’Kutsal Emanetler’in 500. yılı projesini geliştirdik. Bu anlamda çok kıymetli ve önemli bir proje olduğunu belirtmek istiyorum."




- "İstanbul’da 500 Saadet Yılı-Mukaddes Emanetler" belgeseli

ÖNSİAD tarafından çekilecek olan belgeselde, Mısır Seferi ile ’Kutsal Emanetler’in İstanbul’a nasıl ve hangi şartlarda getirildiği anlatılarak, Peygamber asrının kokusunu ve bereketini bugüne taşıyan yüzlerce emanet konu edilecek.

İzleyenleri, tarihin sır dolu yolculuğuna çıkartacak olan belgeselde, Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi’nde Kırk Hafız tarafından 24 saat boyunca aralıksız olarak Kur’an-ı Kerim okunması da ele alınacak.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak hazırlanacak olan "İstanbul’da 500 Saadet Yılı-Mukaddes Emanetler" belgeselinde, uzman tarihçilerden, İslam kültürü uzmanlarından ve Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler’i ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerden görüşler de bulunacak.

Belgeselin 65 dakika olması planlanıyor.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler