SON DAKİKA

Papazdan Filistin’de sivil itaatsizlik çağrısı

01 Ekim 2017, Pazar - 15:00
RAMALLAH (AA) - KAYS EBU SEMRA - Batı Şeria İslam-Hristiyan Komisyonu Üyesi papaz Manuel Musellem, İsrail’in Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerine karşı mücadelenin devam etmesi ve sivil itaatsizlik başlatılması çağrısında bulundu.

Ramallah kenti yakınlarındaki Birzeit beldesinde yaşayan Musellem, AA muhabirine, Kudüs’te son dönemde yaşananlar karşısında Filistinlilerin Aksa’ya metal dedektörlerden girmeyerek ve kapılarında namaz kılarak direnmesinin bir çeşit sivil itaatsizlik olduğunu, bu durumun tüm Filistin topraklarına yayılması gerektiğini belirtti.

Musellem, "Aksa ve Kudüs mücadelesi, işgalcilerle çatışmanın bir parçası. Bizler Siyonistlerin işgali altındaki Filistinli Arap halkıyız. İşgale denk bir şeyler yapmalı ve bu işgalden kurtulmalıyız." dedi.

İsrail’in Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerine karşı mücadelenin devam etmesi ve sivil itaatsizlik başlatılması çağrısında bulunan Musellem, "Bu işgale denk bir eylemdir. Kudüs’te ve Aksa’da yaşanan mücadele, gerçek kurtuluşun başlangıcı. O birlik içinde yapılmış bir sivil itaatsizlik." diye konuştu.

- "Özgürlüğe giden bir yol"

Filistinli tüm kesimlere işgalsiz bir gelecek için birlik olma ve yeni bir kurtuluş örgütü kurma çağrısında bulunan Musellem, "Sivil itaatsizlik barışçıl direniştir. Dünyada bazı halklar bu sayede sömürgeden kurtulabilmiş, zafer kazanabilmiştir. Bu özgürlüğe giden bir yol." ifadelerini kullandı.

İsraillilere seslenen Musellem, şunları kaydetti:

"Sizin, Filistin’in bir karış toprağında hakkınız yok. Bu topraklar hiçbir zaman sizin olmadı. Siz İshak ve Yakup peygamberlerin torunları değilsiniz. Bizim topraklarımıza dünyanın farklı farklı yerlerinden geldiniz. Buradaki halkı zorla göç ettirip, kaynakları çalmak istiyorsunuz. Servet arıyorsunuz."

"Ben Filistinli bir Arabım. Bu topraklar bizim. Ben bir Hristiyanım. Aksa da bizim, Kıyamet Kilisesi de Yeniden Doğuş Kilisesi de. Filistin toprakları Müslümanlardan önce Hristiyanları ilgilendiriyor." diyen Musellem, İsrail makamlarına şu ifadelerle seslendi:

"Aksa’nın kapılarına kim için dedektör koyuyorsunuz? Müslümanları Müslümanlardan korumak için mi? Hristiyanları Müslümanlardan korumak için mi? Bu yaptıklarınız söyledikleriniz hepsi yalan. Bu uygulamaları Aksa’da ya da El-Halil’deki İbrahim Camisi’nden Yahudi yerleşimciler Müslümanları öldürürken hiç görmedik. Burada garip olan yabancı olan sensin asker. Mescidin saygınlığını ihlal eden ve kutsal mekanlarımızda ibadetimizi engelleyen sen. 14 Temmuz’da Aksa’da yaşananların sebebi de sensin."

- "Bu bir senaryo"

Kudüs’te yaşananların arkasında siyasi amaçların olduğuna işaret eden Musellem, "Bu siyasi bir oyun, bir senaryo. İsrail, her olaya müdahil olmaya, otorite kurmaya çalışıyor. Bu sayede Aksa’nın tüm kapılarının anahtarlarını ele geçirmeye çalışıyor." dedi.

İsrail’in Kudüs’ü işgal ettiğinde aldığı Aksa’nın Mağaribe kapısının anahtarını geri vermesini isteyen Musellem, İsrail’in bu anahtarı Yahudi yerleşimcileri Aksa’ya sokmak için kullandığını aktardı.

Musellem, "Araplar ve Müslümanlar, Mağaribe kapısının anahtarının 1960’tan bu yana İsrail’in elinde olmasını nasıl kabul ediyorlar. İsrailliler, hareme istedikleri zaman giriyorlar. Avluda oynuyor, dans ediyor, şarkılar söylüyorlar. Burası kutsal bir mekan. Onların piknik yeri değil. Burası Allah’ın evi. Buraya giren herkesin huşu ve saygı içinde girmesi gerekir."

İsrail’in şehrin tarihini ve yapısını değiştirmeye çalıştığını belirten Musellem, "Bunu kabul etmeyeceğiz. Bütün dünyanın da bizim bunu kabul etmeyeceğimizi anlaması lazım. Biz işgalden kurtulmayı ve özgürlüğü istiyoruz." ifadelerini kullandı.

- İki haftada neler yaşandı?

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa’da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif’in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Filistinliler, dedektörlerin yerleştirildiği günden beri Aksa’nın kapılarında toplanarak namazlarını burada eda ederken, sık sık İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kalıyordu.

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin aldığı karar üzerine Mescid-i Aksa’nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz’da kaldırılmıştı.

Müslümanlar, Kudüs alimlerinin çağrısı üzerine dün ikindi namazı için Harem-i Şerif’e geldi. İsrail polisi önce Aksa’nın bazı kapılarını açmadı. Filistinlilerin yoğun tepkisi üzerine dün Mescid-i Aksa’nın tüm kapıları açıldı ve on binlerce kişi Harem-i Şerif’e girmeye başladı.

İsrail polisi daha sonra Aksa’nın içinde ve dışındaki Filistinlilere ses bombaları ve plastik mermilerle müdahale etmeye başladı ve Aslanlı (Esbat) Kapı dışındaki tüm kapıları kapattı. Polisin müdahalesinde yüzden fazla Filistinli yaralandı.

Bu durum Filistinliler ile İsrail polisi arasında Aksa’nın avlusunda ve kapılarında arbedeye yol açtı. Yatsı namazından sonra İsrail polisi, Mescid-i Aksa’ya girerek Kıble Mescidi’ndeki Müslüman cemaati zorla dışarı çıkarmaya çalıştı.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler