SON DAKİKA

“Prusa’dan Bursa’ya“ Gürcistan yolcusu

14 Temmuz 2017, Cuma - 13:15
HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Bursa’da bir sanat ve spor merkezinin hazırladığı, geçmişten bugüne Bursa ve kentteki yaşayan kültürlerin tanıtıldığı "Prusa’dan Bursa’ya Oratoryosu" Gürcüceye çevrilerek Gürcistan’da sahnelenecek.

Prusa Sanat ve Spor Merkezi Başkanı Ahmet Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişten bugüne Bursa’nın tanıtımı amacıyla hazırladıkları "Prusa’dan Bursa’ya Oratoryosu"nu Bursa Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla 9 Mayıs’ta Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu’nda sahnelediklerini söyledi.

İlk gösteriyi yaklaşık 2 bin kişinin izlediğini ve büyük beğeni aldığını dile getiren Aydemir, "Bu beğeni akabinde sosyal medyada yayıldı. Bunun üzerine Gürcistan Gürcistan Kültür ve Anıtları Koruma Bakanlığından Telavi şehrinde 2 bin kişilik açık hava tiyatrosunda bir solo konser yapmamız için davet aldık. Davetin üzerine biz de harekete geçerek hazırlıklarımızı yapmaya başladık." dedi.

Aydemir, oratoryodaki sunumları Gürcistan halkı için Gürcücüye çevirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gösteri 19 Temmuz’da olacak. 60 kişilik bir ekiple ’Prusa’dan Bursa’ya Oratoryosu’nu Gürcistan’da sahneleyeceğiz. İzleyiciler, gösteri sonunda Bursamızı tanıyacaklar. Gösteride eski dönemden başlayarak Bursa’yı, kentte yaşayan kültürleri anlatıyoruz. Eski Bursa’dan başlayarak kente göç eden kesimler, kültürler oratoryoda yaşayacak ve Bursa kültürüne katkıları anlatılacak. İçinde müzik, dans ve şiirin olduğu bir anlatım sonunda onları harmanlayıp Bursa düğünü ile son finali vereceğiz."

- Gürcülere "Gandagana" sürprizi

Gösterinin daha yapılmadan Gürcistan’da ilgi görmeye başladığını da aktaran Aydemir, "19 Temmuz’daki gösteri için Gürcistan televizyonlarında tanıtımlar yapılmaya başlamış. Onlar da heyecanlılar. Görüşmelerimizde bu heyecanı bizlere yansıtıyorlar. Bunun karşılığında bizim de onlara bir sürprizimiz olacak. Onların dansı olan ’Gandagana’yı biz burada çalıştık. İki öğrencimiz onların dansını onların kıyafetleriyle gösteri sonunda sahneleyecek." diye konuştu.

Aydemir, Gürcistan’daki gösteri için kendilerine destek olan Bursa Büyükşehir Belediyesine de teşekkür ederek, en büyük hedeflerinin "Prusa’dan Bursa’ya Oratoryusu’’nu önce Türkiye’deki tüm illerde sonra da dünya genelinde sahnelemek olduğunu söyledi.

Bu arada ekip, Gürcistan’daki gösteri için hazırlıklarını sürdürürken, dansçılar da heyecanla o günü bekliyor.

Dansçılardan Dila Tüfekçi, 2 yıldır Prusa Sanat ve Spor Merkezi bünyesinde gösterilerde yer aldığını belirterek, Türkiye’yi ve Bursa’yı Gürcistan’da temsil edeceği için mutlu olduğunu bildirdi.

Bir Bursalı olarak doğduğu kenti geçmişten bugüne sahnede tanıtmanın kendisi için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu aktaran Tüfekçi, "Özellikle bu oratoryoda sahneye çıktığımız zaman yaşadığımız duygular anlatılır gibi değil. Ekip olarak şimdiden o günün gelmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Gecede "Gandagana" dansını sahneleyecek İbrahim Kaya da 3 yıldır ekipte bulunduğunu anlattı.

Bursa’da olan kültürleri başka illere, başka medeniyetlere sunmanın kendileri açısından onur verici olduğunun altını çizen Kaya, "Oratoryomuz günden güne daha büyük ilgi görüyor. Aldığımız desteklerle bu ilgiyi daha da ileriye taşımak ve daha iyi yerlere gelmek istiyoruz." dedi.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler