SON DAKİKA

Roma’da sığınmacılardan protesto yürüyüşü

21 Mart 2018, Çarşamba - 16:40
ROMA (AA) - İtalya’da emniyet güçlerinin hafta içinde sığınmacıları kaldıkları yerden güç kullanarak çıkartmaya çalışmasına, sığınmacılar ve onlara destek veren sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi.

Başkent Roma’daki Esquilino Meydanı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, polisin geçen cumartesi ve perşembe günü Indipendenza Meydanı’nda ve meydandaki metruk binada kalan 100 kadar sığınmacıyı çıkartmak için yaptığı sert müdahaleyi protesto etti.

Yürüyüş sırasında protestocular, "Biz tehlikeli insanlar değiliz, yasalız" yazılı dövizler taşırken, devletin kendilerine teröristmiş gibi davranmak yerine kalacak bir yer vermesi gerektiği yönünde slogan attı.

Yürüyüşe polisin müdahalesine maruz kalan sığınmacıların yanı sıra çok sayıda İtalyan sivil toplum kuruluşu da destek verdi.

Protesto yürüyüşüne katılan Bangladeşli Akhtar, "Biz düzen istiyoruz herkes için, kalacak yer, bir ev, oturum izni, bir iş istiyoruz." dedi.

Katılımcılardan ismini vermek istemeyen bir Romen ise polis tarafından dışarı atılanlardan olduğunu ifade ederek İtalyan devletinden kendileri için bir düzenleme yapmasını ve iş istediklerini söyledi.

"Sınırları değil insanları koruyun" sloganıyla sığınmacıların protestosuna destek veren "Baobab Experience" isimli sivil toplum kuruluşu lideri Roberto Viviani de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Indipendenza Meydanı’nda şiddet gören sığınmacılara destek için toplandıklarını dile getirerek şöyle konuştu:

"Roma’da, sığınmacılara yönelik politikada ciddi bir acil durum söz konusu. Normal biçimde yüzleşilmesi gereken sosyal problemlerle kamu düzeni sorunuymuş gibi gündem yaratılarak güvenlik güçleriyle üzerine gidiliyor. Sosyal sorunlara ne zaman polis kullanılsa siyaset hiçbir şey yapmıyor."

Yürüyüşün başkentte bir şeyler değiştirebileceğine inandığını dile getiren Viviani, "Açık kent Roma" sloganıyla düzenlenen yürüyüşle Roma’nın temel insan haklarına ve bir arada yaşamaya saygılı bir kent olduğunu göstermek gerektiğini belirtti.

Bu arada, yürüyüş esnasında, İtalyan basınına sızan bilgilere göre, İçişleri Bakanlığının da Roma’da sığınmacıların bulunduğu yaklaşık 100 binada planlanan tahliye işlemlerinin sığınmacılara kalacak yer bulunduğunda yapılması üzerinde çalıştığı belirtildi.

Roma’nın merkezindeki Indipendenza Meydanı’nda, 2013’ten beri sığınmacılara ev sahipliği yapan bir binanın Valilik kararıyla geçen cumartesi boşaltılmasının ardından geçen perşembe günü meydanda kalanlara yönelik sert polis müdahalesi, ülkede gündem olmuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler