SON DAKİKA

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: (2)

25 Haziran 2016, C.tesi - 20:12
ERZURUM (AA) - Sağlık Bakanı Akdağ, 112 Acil Servisin boş yere aranıp meşgul edilmemesi gerektiğini belirterek, "112 Acil Servis numarasının (gereksiz) aranmasını önlemekte çok zorluk çekiyoruz. Buradan bütün halkımıza ilan ediyorum; lütfen 112 numarasını gereksiz yere aramayın. Çünkü siz orayı meşgul ederken canıyla pençeleşen, kalp krizi geçiren birinin oraya erişmesini zorlaştırabilirsiniz. Bir kanamalı annenin, yeni doğmuş bebeğin soluk almak için oksijen tüpüyle beraber küveze konmasını engelleyebilirsiniz. Ne olur bunu yapmayın. Ama ihtiyacınız olduğunda beklemeyin, 112’yi arayın." dedi.

Bakan Akdağ, ambulans dağıtımı için Erzurum’da Aziziye parkında düzenlenen törene katıldı.

Bakan Akdağ, burada yaptığı konuşmada, 112 Acil Servis hizmetinin önemine değinerek zamanın çok önemli olduğunu, 112 Acil Servisin gereksiz yere aranıp meşgul edilmemesi gerektiğini söyledi.

Akdağ, 112 Acil Servise gelen 100 çağrıdan 95’ine 10 dakika ulaşıldığına dikkati çekerek, "3 ya da 4 şeritli yolda gidildiğinde ambulans sireni duyduğumuzda sağ veya sola çıkarak mutlaka ambulansa yol vermeliyiz. Biz şehirlerde 112 Acil Servisi arayan 100 çağrının yüzde 94-95’ine ilk 10 dakikada ulaşıyoruz. Bu müthiş bir orandır. İstanbul’da biraz daha mesafe almamız gerekiyor çünkü çok ağır bir trafik var. Bu yeni aldığımız ambulansların bir kısmını da İstanbul’a gönderecek takviye edeceğiz." dedi.

Ambulanslara yol verme konusunda da halkın kültürünün eskiye nazaran geliştiğini ifade eden Akdağ, birtakım eksiklikler düzeldikten sonra yol verme konusunda da vatandaşların daha duyarlı olmaya başladığını ifade etti.

Akdağ, "112 Acil Servis numarasının (gereksiz) aranmasını önlemekte çok zorluk çekiyoruz. Buradan bütün halkımıza ilan ediyorum, lütfen 112 numarasını gereksiz yere aramayın. Çünkü siz orayı meşgul ederken canıyla pençeleşen, kalp krizi geçiren birinin oraya erişmesini zorlaştırabilirsiniz. Bir kanamalı annenin, yeni doğmuş bebeğin soluk almak için oksijen tüpüyle beraber küveze konmasını engelleyebilirsiniz. Ne olur bunu yapmayın. Ama ihtiyacınız olduğunda beklemeyin, 112’yi arayın." diye konuştu.

-"Göğüs ağrınız şiddetli olursa 112 Acil Servisi mutlaka arayın"

Özellikle göğüs ağrısı çekenlerin 112 Acil Servisi aramakta geç kaldığını, ekipler tarafından hastaya ulaşıldığında ise acı sonuçlarla karşı karşıya kalabildiklerine değinen Akdağ, göğüs ağrısının önemsenmesi gerektiğini ifade etti.

Kalp krizinde ilk 2- 3 saatin çok önemli olduğunu vurgulayan Akdağ, "Bazen vatandaşımız 112’yi aramakta geç kaldığı için giden ekiplerimiz üzülerek oradan dönüyorlar. Gittikleri adresten cenaze alarak döndükleri oluyor. Göğüs ağrısı herkesin çok önemsemesi gereken husustur çünkü kalp krizi olabilir. Dolayısıyla kim şiddetli göğüs ağrısı hissederse mutlaka zamanında 112’yi aramalıdır. Sistemimiz kalp krizi geçiren bir hastayı alan ekip tarafından doğrudan müdahale edilebileceği merkeze naklediliyor ve ilk 2 saat azami 3 saat içinde eğer kriz geçiren kişiye müdahale edilebilir ise çok başarılı sonuçlar alınıyor. Hem hayat kurtarılıyor hem de ağır bir kalp yetmezliğinden hastayı kurtarmış oluyoruz."



Tören, protokol üyelerinin doğu illerine gönderilecek ambulansların şoförlerine araç anahtarlarının teslim edilmesiyle son buldu.

Törene Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, vali yardımcıları, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum milletvekilleri, Sağlık Bakanı Müşaviri Hakkı Yeşilyurt, 112 Acil Servis Hizmetleri Genel Müdürü Hikmet Selçuk Gedik, Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Uçar, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Fazlı Erdoğan, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

(Bitti)

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler