SON DAKİKA

Saraybosna’da “Markale katliamı“ kurbanları 21. yılında anıldı

28 Ağustos 2016, Pazar - 14:09
Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta, başkent Saraybosna’yı kuşatan Sırp birliklerinin Markale pazar yerine düzenlediği havan topu saldırısında hayatını kaybeden 43 kişi, katliamın 21’inci yılında anıldı.

Pazar yerinin yakınlarında, havan topunun atıldığı "Gradska Trznica" binasının girişinde bulunan ve üzerinde katliamda hayatını kaybeden 43 kurbanın adının yazılı olduğu anıtın önünde düzenlenen törene çok sayıda devlet temsilcisi ve kurban yakını katıldı.

Törende, hayatını kaybedenlerin anısına dualar edildi, anıta çiçek bırakıldı.

Katliamda 15 yaşında olan Damir Malagic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş zamanı mum sattığını söyleyerek "Arkadaşlarım Daco ve Beljo’yu en son o sabah gördüm. Trznica’nın girişinde selamlaştık, çıktıkları sırada havan topu atıldı." dedi.

Pazar yerinden her geçişinde anılarının canlandığını ifade eden Malagic, "Neler olup bittiğini anlamak için dışarı çıktığımda her yerde ölü insanlar vardı. Ayakkabılar, ekmekler etrafa saçılmıştı. Anma törenlerine çok daha fazla insanın gelmesi gerekir çünkü burada yaşananlar unutulmamalı." ifadelerini kullandı.

Havan topu saldırısında yaralanan İsmet Svraka da yaşananların "dün gibi" olduğunu belirterek "Arkadaşlarımla buluşmaya gelmiştim. Birden bir patlama oldu. Gözlerimi açtığımda yerdeydim, her yer karanlıktı. Arkadaşlarım orada can verdi." diye konuştu.

Hastaneye kaldırıldığını ve sol ayağını kaybettiğini anlatan Svraka, bağırsaklarında ve kafatasında şarapnel parçalarının kaldığını söyledi.

- Markale’ye iki saldırı düzenlendi

Saraybosna’yı kuşatan Sırp birlikleri tarafından, Markale pazar yerine ilk olarak 5 Şubat 1994 yılında havan saldırısı düzenlenmiş, saldırıda 68 kişi ölmüş, 144 kişi ağır yaralanmıştı. Savaşın sonlarına doğru, 28 Ağustos 1995’te Markale’ye yönelik ikinci havan topu saldırısında da 43 kişi hayatını kaybetmiş, 84 kişi ağır yaralanmıştı.

Lahey’deki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Saraybosna’nın merkezindeki pazar yerine yapılan havan saldırısının Sırp birliklerince gerçekleştirildiğini kanıtlamıştı.

Pazar yeri katliamının sorumlularından Bosnalı Sırp Komutan Dragomir Milosevic, 29 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Saraybosna’nın kuşatılması ve burada "insanlığa karşı işlenen suçlar" nedeniyle Lahey’de yargılanan eski Sırp komutanlardan Stanislav Galic de ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Savaş sırasında, 44 ay boyunca kuşatma altında tutulan Saraybosna’da, 2 bini çocuk olmak üzere 11 bin 541 kişi öldürülmüştü.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler