SON DAKİKA

Şeki’de “Türk Dünyası Kültür Başkenti“ etkinlikleri başladı

29 Nisan 2016, Cuma - 01:16
ŞEKİ (AA) - TÜRKSOY tarafından "2016 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçilen Azerbaycan’ın Şeki şehrinde etkinliklere başlandı.

Tarihi Şeki Han Sarayı önünde başlayan etkinliklere Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al Nasser, Şeki Valisi Elhan Usubov, Kazakistanlı yazar Olcas Süleymenov, diplomatik misyon temsilcileri, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikte Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve Gence Başkonsolosu Orhan Işık temsil etti.

254 yıllık Şeki Han Sarayı’na "temsili han"ın ev sahipliğinde konuk olan davetlilere sarayla ilgili bilgi verildi ve geleneksel müzikler dinletildi.

Etkinlikler çerçevesinde milli kıyafetli davulcular eşliğinde, geniş halk kitlelerinin katıldığı yürüyüş yapıldı. Hanlık dönemi temsili askerleri tarafından korunan kale duvarları içerisinde kurulan ve yerel ustalar tarafından yapılan Azerbaycan’ın geleneksel el sanatlarının sunulduğu Doğu pazarı, pehlivan gösterileri, eski at sporu olan çevgan yarışları yoğun ilgi gördü. Doğu pazarını gezen konuklara Şeki’ye özgü çeşitli tatlar ikram edildi. Konuklar, 18. asırda inşa edilen Yukarı Kervansaray’ı da gezerek buradaki müzik gösterilerini izledi.

Eskişehir Valisi Tuna, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kültür başkenti ilan edilen kentlerin mali kaynak sağlandığı takdirde önemli altyapı kazandığını söyledi.

Eskişehir’in de daha önce TÜRKSOY tarafından kültür başkenti ilan edildiğini hatırlatan Tuna, "Biz 10 bin gencimizi Türk dünyasına ve Balkanlar’a kültür gezilerine göndermiştik. Amacımız soydaşlarıyla tanışmaları ve ortak bir duygu oluşturmalarıydı. Faydası da oldu. Bunu sürekli yapmak lazım. Çocuklarımızın ortak bir ideal uğrunda birleşmeleri önemli" dedi.

Türkmenistan’ın Merv şehrinde 26 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen 33. Dönem TÜRKSOY Daimi Konsey Toplantısı’nda Şeki şehri, 2016 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmişti.

Kafkasların incisi olarak adlandırılan Şeki, yıl boyu gerçekleştirilecek etkinliklerle farklı alanlardan sanatçıların, bilim insanlarının buluşma noktası haline gelecek.

Azerbaycan’ın kuzeybatısındaki Şeki’de tarihi Han Sarayı, eski Alban mabedi, kervansaraylar, camiler, hamamlar ve kaleler ile eski çağlara ait yerleşim birimlerinin kalıntıları, kurganlar ve nekropoller bulunuyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler