SON DAKİKA

Sırbistan’ın Makedonya’daki diplomatlarını geri çağırması

20 Şubat 2018, Salı - 15:00
TEKİRDAĞ (AA) - Sırbistan’ın Makedonya’daki diplomatlarını geri çağırması, iki ülke arasında yaşanan diplomatik gerginlik, Türkiye’deki Balkan göçmenlerince kaygıyla takip ediliyor.

Balkanlarla Daimi İşbirliği ve Temas Derneği Başkanı Ali Sait Adiloğlu, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkan coğrafyasının yeni bir kaos ortamını ve gerginliği kaldıracak durumda olmadığını söyledi.

Dernek olarak, "Evlad-ı Fatihan" olarak gördükleri Balkan coğrafyasında dostluğun, kardeşliğin, hoşgörünün ve daimi işbirliğin tesis etmesi, güçlenmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Adiloğlu, aynı özveriyi bölgedeki ülke yönetimlerinden de beklediklerini kaydetti.

Adiloğlu, Sırbistan’ın, Üsküp Büyükelçiliğinde görev yapan tüm personelini geri çağırmasını büyük bir üzüntü ve şaşkınlıkla takip ettiklerini ifade ederek, "Türkiye, Balkan coğrafyasındaki tüm ülkelere ve halklara eşit mesafede yaklaşmaktadır. Biz de dernek olarak bu doğrultuda çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız ülkelerin iç işlerine karışmak değil ancak tarafları bölgenin de hassasiyetine uygun hareket etmeye davet ediyoruz." diye konuştu.

Balkanlarda son 100 yıldır gözyaşı ve hüznün hakim olduğunu dile getiren Adiloğlu, "Dernek olarak bölgenin bundan böyle dostluk ve kardeşliğin merkezi olmasını arzuluyoruz. Tüm çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz. Dostluk dilinin bölgedeki tüm sorunları gidereceğine yönelik inancımız tam. Bu çerçevede herkesi bölge menfaatine yönelik hareket etmeye davet ediyoruz. Oluşacak yeni bir kaos ve gerginlik ortamı, başta Sırbistan ve Makedonya olmak üzere tüm Balkan coğrafyasını olumsuz etkileyecektir." diye konuştu.

- "Balkan coğrafyasına bir bütün olarak bakıyoruz"

Makedonya Arnavutluk Kosova Göçmenleri Gençlik ve Spor Kulübü (MAK-DER) Başkanı Taner Ödemiş de bölgede son dönemde oluşan dostluğun siyasi çekişmeler nedeniyle bozulmamasını arzu ettiklerini belirtti.

Taraflardan gerginliği arttıracak değil düşürecek açıklamalar beklediklerini vurgulayan Ödemiş, "Biz Balkan coğrafyasına bir bütün olarak bakıyoruz. Bizim için Kosova ne ise Makedonya da aynıdır. Arnavutluk ile Sırbistan arasında ayrım yapmayız. Yıllardır bir arada yaşamış bölge insanı birbirinden sadece sınırlarla ayrılmıştır ama gönülleri beraberdir. Bu beraberliği bozacak açıklamalar, kimseye fayda getirmeyecektir." değerlendirmesini yaptı.

- İlişkiler son dönemde gerildi

İki ülke arasındaki ilişkiler, Makedonya’nın bağımsızlığını da tanıdığı Kosova’nın UNESCO üyeliğini desteklemesi nedeniyle geçen ocak ayında gerilmişti.

O dönemde Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic, Makedonya’yı anayasal ismi olan "Makedonya Cumhuriyeti" olarak tanıdıkları için büyük hata yaptıklarını ifade etmişti. Dacic daha sonra da "Makedonya bize nasıl davranırsa, biz de onlara öyle davranırız." açıklaması yapmıştı.

Sırbistan tarafı son olarak Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki büyükelçilikte çalışan tüm diplomatlarını istişare için Belgrad’a çağırmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler