SON DAKİKA

Şirin kentin sembol kalesi turizme can verecek

03 Kasım 2017, Cuma - 22:40
ARDAHAN (AA) - GÜNAY NUH - Türkiye’nin nüfus bakımından en küçük ili Ardahan’ın sembolü olan kale ve çevresindeki tarihi yapılar, turizme kazandırılıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kentin sembollerinden olan, tarihi geçmişinin Selçuklulara dayandığı tahmin edilen ve tarih boyunca çeşitli krallıkların hakimiyetine giren Halil Efendi Mahallesi Kura Nehri kıyısındaki Ardahan Kalesi’ni turizme kazandırmak için çalışmalara başladı.

Kaleye gelecek turistlerin yeme, içme ve dinlenme ihtiyaçlarının giderilmesi, gençlere spor yapabilecekleri alanlar kazandırılması için yapımına başlanılan proje ile Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle onarılıp günümüze kadar ulaşan kale ile çevresindeki tarihi askeri yapıların yeniden turizme kazandırılması hedefleniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Efsal Alantar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, faaliyete geçirmeyi planladıkları proje ile Ardahan Kalesinin çok sayıda turisti bölgeye çekeceğini söyledi.

"Ardahan" denilince akla ilk gelen tarihi değerin Ardahan Kalesi olduğunu vurgulayan Alantar, şunları kaydetti:

"Geçmişte bazı yıllar kalenin bakımı ve onarımı için çalışmalar yapılsa da artık Ardahan Kalesi için geniş çaplı bir proje hazırlığındayız ve kaleyi turizme kazandırmak için büyük bir çalışma içindeyiz. Projemizi, bu ayın 20 ile 25’i arası toplanacak koruma kurulunun kararına yetiştirmek istiyoruz. Kale içinde biraz otantik, çok amaçlı restoran planlıyoruz. Bu çalışmamızla kaleyi görmeye gelenlerin bazı ihtiyaçları karşılanmış olacak. Bu çalışma Ardahan kalesinin tarihi dokusuna uygun olacak."

Alantar, proje ile kale içinde mevcut olan iki tarihi binanın da çok amaçlı olarak kullanılacağını ifade ederek, söz konusu binalarda konaklanabileceğini kaydetti.

- Tarihi kalede spor keyfi yaşanacak

Kale içinde çok amaçlı spor yapma alanı da oluşturulacağını dile getiren Alantar, insanların bu alanda, voleybol, basketbol, tenis gibi sporları yapabileceklerini ifade etti.

Alantar, farklı görsellik sunması için kalenin gece ışıklandırılacağı bilgisini vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışmalarla aynı zamanda korunacak olan Ardahan Kalesi’ni kentin hizmetine kazandıracağız. İnsanlar artık doğayı, güzel ve tarihi yerleri arıyor. Kalemiz de tam buna uygun. Şu an gelip burayı gezenlerde onu görüyoruz. Çünkü ayakta durabilen ender kalelerden biri. Üstelik kale şehre hakim tepede, buraya çıkıldığında Ardahan ayağınızın altında, Ardahan Ovası’nı seyredebiliyorsunuz. Ardahan bu açıdan gezilmeye ve görülmeye değer bir yer. Ayrıca Ardahan Kalesi yakınındaki tarihi askeri binaları da halka açmak istiyoruz. Bu çalışmalarla Ardahan Türkiye’nin güneşi olmaya aday."

Kaleyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerle ilgilenen ve kale hakkında bilgi veren Alantar, Ardahan’da tarihi ve kültürel yatırımların gelecek vadettiğini, kaleyi görenlerin yılda bir kez de olsa Ardahan’a gelmeye çalıştığını söyledi.

Kaleyi gezen Ayfer Dündar, Ardahan Kalesini görmeye yurt dışından geldiğini ve gezdiği yerler içinde bu kaleyi farklı bulduğunu belirterek, kaleyi gördüğü için mutlu olduğunu ifade etti.

20 yıl aradan sonra ilk kez Ardahan’a geldiğini ifade eden Dündar, "Kalenin bulunduğu saha daha önce askeri alan olduğu için girilmiyordu. Bu kadar güzel olacağını beklemiyordum. Bazı eksiklikler de giderilirse daha da güzel olacağını inanıyorum. Kale çok hoşuma gitti, geldiğime değdi, gerçekten çok güzel." şeklinde konuştu.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler