SON DAKİKA

Sudan heyeti AK Parti’yi ziyaret etti

23 Mayıs 2017, Salı - 17:51
ANKARA (AA) - AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, İngiltere’nin Manchester şehrindeki terör saldırısına ilişkin, "Umarız ki bu eylem son olur, ne İngiltere’de ne dünyanın herhangi bir yerinde bu tür terör eylemleri bir daha asla gerçekleşmez. Terör net bir şekilde, ayrım yapılmadan tanımlanmadığı sürece, bunlarla etkin bir mücadelede ortak bir çalışma yapılmadığı sürece korkarız ki bu terör örgütleri varlıklarını sürdürür." dedi.

Sudan İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Devlet Bakanı Dr. Tahani Abdalla Attia, Ticaret Devlet Bakanı Elsading Muhammed Ali Hasab Elrasoul, Hukuk İşleri Uzmanı Husein İbrahim Adam İbrahim, Afrika Genel Direktörü Dr. Osama Abdelwahap Mohammed Raeis’ten oluşan Sudan heyeti, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker ve AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’ı ziyaret etti.

Eker, görüşmede yaptığı konuşmada, Sudan’da iktidar partisi olan Ulusal Kongre Partisi ile öteden beri dostane ilişkilerinin bulunduğunu belirterek, haftasonunda İstanbul’da Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İbrahim Mahmud Hamid ile görüştüğünü söyledi.

İki parti arasındaki ilişkileri geliştirmek açısından ziyaretin önemine değinen Eker, "Ülkelerimiz arasındaki ticari, iktisadi ve siyasi ilişkilerin daha ileri noktaya taşınması bizim arzumuz." ifadesini kullandı.

- "Ne zümre partisi olduk ne bölge partisi olduk"

Eker, AK Parti’nin 80 milyonun tamamını kucaklayan bir siyaset izlediğini belirterek, "Ne zümre partisi olduk ne bölge partisi olduk. Bütün bölgelerin, bütün sosyal katmanların, bütün inançların, bütün kültürlerin partisi olmaya gayret gösterdik. Çünkü milletle irtibatını sağlam kurmayan, milletin sesine kulak vermeyen siyasi partilerin millet tarafından desteklenmesi mümkün değildir. Karar, söz, irade millete aittir. Son sözü millet söyler." değerlendirmesinde bulundu.

Sudan Ulusal Kongre Partisine başarılar dileyen Eker, AK Parti olarak iş birliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

- İngiltere’deki terör saldırısı

İngiltere’nin Manchester şehrinde hain bir terör saldırısı olduğunu hatırlatan Eker, "Henüz faili hakkında herhangi bir bilgi sunulmuş değil ama dün olduğu gibi bugün de terörün ırkı, dini, milliyeti ve aslında hedefinde herhangi bir farklılık yok." diye konuştu.

Saldırıyı lanetlediklerini belirten Eker, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye ve AK Parti başından itibaren terör eylemlerinden en çok zarar görmüş ülke ve partidir. Terör örgütlerinin maalesef hedefi olmuştur. Terör örgütleri arasında asla hiçbir ayrım yapılmaması gerekiyor. Terör örgütü ve bunun arkasındaki karanlık zihniyet, mutlak suretle bertaraf edilmelidir. Etkin bir şekilde mücadele edilmelidir. Bu mücadele için de iş birliği yapılmalıdır. Biz bu manada gerek uluslararası sistemle gerek ülkelerle terörle mücadelede aktif katkı sağlamaya hazır olduğumuzu hep söyledik. Maalesef dünyanın değişik bölgelerindeki bazı hükümetler, politikacılar terörle mücadele konusunda gerçekleri net olarak göremiyorlar. Zaman zaman Türkiye’de ve dünyanın başka bir yerinde eylem yapmış terör örgütleri arasında ayrım yapıyorlar. Başkalarına zarar veren terör örgütlerini adeta görmezden geliyorlar."

PKK, YPG, DEAŞ, Boko Haram gibi terör örgütlerini "lanetli" olarak niteleyen Eker, bunların hepsinin aynı karanlık zihniyetin ürünü olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin aktif bir şekilde terör örgütleriyle mücadele ettiğine işaret eden Eker, "Umarız ki bu eylem son olur, ne İngiltere’de ne dünyanın herhangi bir yerinde bu tür terör eylemleri bir daha asla gerçekleşmez. Terör net bir şekilde ayrım yapılmadan tanımlanmadığı sürece, bunlarla etkin bir mücadelede ortak bir çalışma yapılmadığı sürece korkarız ki bu terör örgütleri varlıkları sürdürür." dedi.

Eker, terör örgütlerini etkisiz hale getirmenin reçetesinin Türkiye’nin her zaman söylediği "ortak mücadele" olduğunu kaydederek, Birleşik Krallık halkına, devletine ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

- Sudan heyeti, Aktay ile de görüştü

Sudan heyeti, daha sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay ile de bir araya geldi.

Aktay, terörün İngiltere’de iğrenç yüzünü gösterdiğini ifade ederek, "Masum insanları hedef alarak kendisine göre bir mesaj vermek istedi. Ama vermek istediği mesaj her neyse lanet bir mesajdır. Böyle bir mesaj verme biçimi insanlık suçudur. Bu insanlık suçunun nerede, nasıl, kime karşı işlendiği çok önemli değil, genel olarak insana karşı işlenmiştir." yorumunu yaptı.

Terörün, bütün insanların mücadele etmesi gereken bir eylem biçimi olduğuna vurgu yapan Aktay, "Ne yazık ki dünyada terör örgütlerini kendilerinden yana olan ve olmayan şeklinde fiilen ayırt eden yaklaşımlar teröre cesaret veriyor." diye konuştu.

Terörle, evrensel bir mutabakatla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Aktay, "Türkiye yıllardır her çeşit terör örgütünden muzdarip. Ne yazık ki dünyada birçok ülkede bazı terör örgütleri seçilerek, kendilerine karşı gerekli tavır ortaya konulmadığı için Türkiye’ye çok acılar çektirmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Aktay, Türkiye’nin hiçbir terör örgütü arasında ayrım yapmadığına işaret ederek, "Terör, insanlık dışı bir eylem biçimidir. Terörün her türlüsüne karşı ortak bir tavır geliştirmeden ve bu ortak tavırda tutarlı olmadan hiçbir mesafe katedemeyiz." dedi.

Görüşmede Sudan heyetinin, Yasin Aktay’ı, AK Parti’nin 16 Nisan halk oylamasında aldığı sonuç dolayısıyla tebrik ettiği ve iki ülke arasında tarım, ticaret, diplomatik alanlardaki ilişkilerin gelişmesi konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.










Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler