SON DAKİKA

Suriyeli avukat ekmeğini “ayakkabı“dan çıkarıyor

02 Aralık 2016, Cuma - 22:40
İZMİR (AA) - EŞBER AYAYDIN - Suriye’deki iç savaştan ailesiyle kaçarak Türkiye’ye sığınan avukat Muhammed Tebani, eşi ve 3 çocuğunun geçimini sağlamak için ayakkabı imalatında çalışıyor.

Şam Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 2003 yılında bitiren Muhammed Tebani bir yandan davalara girerken bir yandan da babasının ayakkabı fabrikasıyla ilgilendi. Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından mesleğini yapmakta zorlanan Tebani, yaşadığı kaygılara rağmen aile şirketinde çalışmayı sürdürdü.



Ülkesindeki güvenlik açığı nedeniyle bir grup tarafından kaçırılan Tebani, 4 ay yaşadığı esaretten ailesinin fidye vermesi sonrası kurtuldu.

Tebani, özgür kalmasının ardından, ülkesindeki iç savaş nedeniyle oluşan güvensiz ortamı da göz önünde bulundurarak, eşi ve çocuklarıyla güvenli liman olarak gördüğü Türkiye’ye sığındı.

İzmir’de bir ayakkabı imalathanesinde çalışan Muhammed Tebani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaş öncesi maddi durumlarının iyi olduğunu ve Suriye’de ekonomik yönden rahat bir hayat sürdürdüklerini anlattı.

Kaçırıldığı dönemi hiç hatırlamak istemediğini, 4 ay boyunca gözlerinin ve ellerinin bağlı olduğunu ifade eden Tebani, 2,5 yıl önce Hatay üzerinden Türkiye’ye ardından da trenle İzmir’e geldiğini söyledi.

Suriye’den ayrılmalarının ardından babasına ait fabrikanın uçaklar tarafından bombalandığını dile getiren Tebani, ailesinin durumunun iyi olduğunu, bir kardeşinin ise Belçika’ya gittiğini anlattı.


Tebani, çocuklarının geleceği için ülkesini terk etmek zorunda kaldığını ifade ederek, "Suriye’de hatırlamak dahi istemediğim çok kötü günler geçirdim, çocuklarımın geleceklerini kurtarmaları için Türkiye’ye geldik. İzmir’de iki oğlum Türkçeyi konuşmayı öğrendi, burada okula da gidiyorlar, bir kızım da Türkiye’de doğdu. Ben de onları geçindirmek için ayakkabı imalatında çalışıyorum. İnşallah her şey daha iyi olacak." dedi.

Muhammed Tebani, ailesini geçindirmek için babasının mesleğini sürdürdüğünü aktardı.

- "Türkiye’de huzurlu ve mutluyum"

Kendilerine kucak açan Türkiye’de huzurlu ve mutlu olduklarını aktaran Tebani, "Türkiye’de yaşayan insanlar Suriye’deki insanların yaşamına çok yakın, benim aklımdan Avrupa’ya gitmek hiç geçmedi. Sağ olsunlar Türk halkı bize karşı çok iyi davrandılar, çocuklarıma ve aileme sahip çıktılar kendimi ülkemdeymiş gibi hissediyorum." dedi.

Ülkesine huzurun ve barışın geldiği günün hayalini kurduklarını aktaran Tebani, tek temennisinin çocuklarının iyi bir hayat sürmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

- "Türkçeyi oyun oynarken öğrendik"

Muhammed Tebani’nin çocuklarından 12 yaşındaki Eymen, kardeşi Ömer (8) ile mahallelerinde çocuklarla oynarken Türkçe konuşmayı öğrendikleri belirterek, arkadaşlarıyla çok iyi anlaştıklarını söyledi.

Okuma yazmayı hızlı bir şekilde öğrendiğini anlatan Eymen Tebani, "Okulumu ve öğretmenlerimi çok seviyorum. Derslerim çok iyi, ben büyüyünce inşaat mühendisi olmak istiyorum" dedi.




Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler