SON DAKİKA

Tacikistan’ın Ankara Büyükelçisi Recebiyan:

21 Ekim 2016, Cuma - 22:57
ANKARA (AA) - Tacikistan’ın Ankara Büyükelçisi Mehmed Ali Recebiyan, Türkiye’nin Tacikistan’la her alanda iyi ilişkilere sahip olduğunu ve iki ülkenin başta hidroelektrik olmak üzere enerji alanında iş birliği yapması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Tacikistan’a ziyaretini AA muhabirine değerlendiren Recebiyan, ziyaretin iki ülkeye daha fazla iş birliği yapma imkanı sağlayacağını belirtti.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın 2012’de Türkiye’yi ziyaretinden sonra iki ülke arasında üst düzey ziyaret gerçekleşmediğine dikkati çeken Recebiyan, Çavuşoğlu’nun Tacikistan ziyaretinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Recebiyan, ziyaret sırasında iki ülkenin ilişkilerini geliştirmek adına bütün meselelerin masaya yatırılacağını belirterek, "Bizim beklentimiz, Tacikistan Cumhurbaşkanı’nın Türkiye ziyareti sırasında iki tarafın da kurulması konusunda istekli olduğu üst düzey iş birliği konseyinin oluşturularak faaliyetine başlamasıdır. Bu konseyin hedefi de ikili ilişkilerin artırılmasıyla meseleleri gözlemlemek olacaktır." diye konuştu.

- Türkiye Tacikistan’ın dördüncü büyük ticari ortağı

"İki ülkenin mevcut ilişki düzeyi her ne kadar memnuniyet verici olsa da son yıllarda iki ülkenin ticari ilişkilerinde düşüş hissedilmektedir." diyen Recebiyan, iki ülke arasında 2015’teki ticaret hacminin 400 milyon dolar olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin Tacikistan’ın dördüncü büyük ticari ortağı olduğunu söyledi.

Recebiyan şunları kaydetti:

"Eğer 2007-2014 arasındaki yıllara bakarsak Türkiye’nin Tacikistan’daki yatırım hacmi 146 milyon dolardı ancak bu rakam 2015’te 50 milyon dolara geriledi. Türkiye’nin "Coca Cola İçecek" adlı şirketinin 2015’te Tacikistan’da bir fabrika kurması, Türk şirketlerin ülkemizde yatırım yapmaya devam edebileceğinin bir göstergesidir."

Ankara ve Duşanbe arasında kültür, bilim, tarım gibi alanlarda da iş birlikleri yapıldığını aktaran Recebiyan, "Tacikistan hükümeti, yabancı yatırımı çekmek için ciddi girişimlerde bulundu. Ortak iş birlikleri ve ekonomik yatırımlar kapsamında Tacikistan ve Türkiye arasında hukuki zemin oluştu ve her iki ülke de yatırımı korumak ve teşvik etmek için anlaşmalar imzaladı. Tacikistan hükümeti, yabancı yatırımcılar için önemli imtiyazlar tanısa da gümrük konusundaki imtiyazlar henüz gelişme aşamasındadır." şeklinde konuştu.

- Enerji konusunda iş birliği vurgusu

Türkiye ve Tacikistan arasında özellikle enerji alanında iş birliği yapılacağını belirten Recebiyan, "Biz ikili düzeyde enerji konusunda sudan enerji üretmek amacıyla bir çok anlaşma imzaladık. Taş kömür ve uranyum alanında da Türkiye ile iş birliği yapmak istiyoruz ancak bu Türkiye’nin hazır olup olmamasına bağlı." dedi.

Tacik Büyükelçi şöyle devam etti:

"Biz, Türkiye’nin hidroelektrik alanında yüksek kabiliyetlere sahip olduğunu biliyoruz. Her iki ülke de bu doğrultuda 2012’de bir anlaşma imzaladı. Hidroelektrik konusunda Tacikistan’ın tek başına Orta Asya’nın su kaynaklarının yüzde 60’ına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tacikistan’ın 1991’de bağımsızlığını kazanmasının ardından bugüne kadar ülkemiz hidroelektrik santralleri kurdu. Türkiye’nin de Tacikistan’ın hidroelektrik santrallerini geliştirme konusunda aktif bir görev üstleneceğini umuyoruz."

- FETÖ’ye ait kurumlar kamulaştırıldı

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimine de değinen Recebiyan, "Tacikistan hükümeti ve halkı ilk saatlerden itibaren dost ve kardeş ülkedeki darbeyi kınamış ve terörizmle mücadele konusundaki iş birliğine hazır olduğunu vurgulamıştır. Elbette Tacikistan’da da bu gruba ait Türk eğitim kurumları açıldı ancak bunların hepsi Türkiye hükümetinin talebiyle açılmıştı. Elbette 2015’te Tacikistan hükümeti bu okulları kamulaştırma ve bütçelerini de karşılama kararı aldı." ifadelerini kullandı.

Bu okulların daha önce faal olduğunu ve bütçesini kendi karşıladığını belirten Recebiyan, "Tacikistan hükümeti şu anda bu okullar için Türkiye’den öğretmen istiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu yeni öğretmenlerin Tacikistan’da çalışmaları hakkındaki görüşlerini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye ile terörle mücadele konusunda da iyi ilişkilere sahip olduklarını vurgulayan Recebiyan, Ortadoğu’daki gelişmelerin iki ülke açısından oldukça önemli olduğunu söyleyerek, "Bu doğrultuda Türkiye ile iyi ilişkilere sahibiz ve bunun devamından yanayız. Türkiye oldukça güçlü bir iktidara sahip ve biz de bu hususta başarılı olacağımıza ve bölgenin güvenliğinin sadece güçlü iş birliği ile mümkün olacağına inanıyoruz."



Recebiyan, ülkesinin Türkiye ile daha geniş ve kapsamlı iş birlikleri konusunda istekli olduğunu ve iki ülke ilişkilerinin karşılıklı çabayla her zamankinden daha fazla geliştirmek için gerekli ortamın sağlandığını belirtti.







Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler